Читај ми!

Konsultacije zatvorene za Srbiju

Tri stalne članice Saveta bezbednosti sprečile učešće Srbije u konsultacijama, rekao Vuk Jeremić. Ministar spoljnih poslova razgovarao sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom.

02.21 - Stanje na severu Kosova trenutno mirno ali nestabilno, rekao ambasadorima Saveta bezbednosti šef mirovnih misija UN Alan Leroa. Vojnici Kfora donekle stabilizovali situaciju. Dobar znak je da su politički lideri pozvali na uzdržanost. Opšta ocena - situacija eksplozivna.

02.08 - Portugal predložio da se, kompromisa radi, redovna sednica Saveta bezbednosti održi početkom avgusta, ukoliko UNMIK do tada uspe da načini tromesečni izveštaj. 

01.42 - Zapadne članice Saveta bezbednosti UN ocenile da nema potrebe za održavanjem hitne sednice tog tela u petak. Kosovo na dnevnom redu tokom svgusta, rekle za Internet portal RTS-a diplomate u Njujorku. 

00.10 - Tri stalne članice Saveta bezbednosti sprečile učešće Srbije u konsultacijama o događajima na Kosovu. 

22.30 - Konsultacije Saveta bezbednosti o stanju na Kosovu u toku. Ambasadore o događajima izvestio šef mirovnih operacija UN Alan Leroa.

Konsultacije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku o najnovijem razvoju događaja na Kosovu i Metohiji završene su nešto posle ponoći, ali srpskom ministru spoljnih poslova nije bilo dozvoljeno da učestvuje, jer su se tome usprotivile tri stalne članice tog tela.

"Tri stalne članice Saveta bezbednosti UN iskoristile su pravo veta i sprečile da Srbija učestvuje na tim konsultacijama", rekao je Jeremić za RTS, posle serije susreta u Njujorku. "Većina članica se založila za suprotno, ali snaga veta je bila jača," rekao je šef srpske diplomatije".

"Očigledno da je bilo potrebno da se istina o događajima na Kosovu sakrije od međunarodne javnosti. Ko je naredio slanje albanskih paravojnih jedinica, ko je znao za to, ko je takvo ponašanje ohrabrio, zašto je Euleks napustio sever pokrajine i da li je unilateralna akcija dozvoljeno sredstvo - to su pitanja koja treba postaviti ali koja nisu dozvolili da budu postavljena", rekao je Jeremić.

Jeremić je ocenio da ta pitanja neće moći da se izbegnu budući da će krajem avgusta biti održana redovna javna sednica o Kosovu na kojoj će ona biti postavljena. "Tom prilikom će morati da se izjasne i o zahtevu Srbije da se pokrene istraga o tome da su njihovi štićenici trgovali organima otetih Srba," dodao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je rekao da je delegacija Srbije svoj izlaganje distribuirala kao javni dokument svim članicama UN.

Ministar spoljnih poslova je rekao da je razgovarao i sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom, istakavši da je od presudne važnosti da se sada zadrži pribranost i održi mir i stabilnost na Kosovu. Ban je pozvao na nalaženje rešenja u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Sazivanju sednice protivili su se SAD, Britanija i još jedna zapadna država, navodeći da se rasprava o stanju na Kosovu održi tokom avgusta, u sklopu razmatranja redovnih tromesečnih izveštaja šefova UNMIK-a i Euleksa.

Jeremić i Ban Kimun

Šef svetske organizacije je Jeremiću preneo zabrinutost zbog neočekivane akcije koja je dovela do pogoršanja situacije na severu Kosova i pozdravio poruku predsednika Tadića da Srbija ostaje posvećena rešavanju problema putem dijaloga.

"Generalni sekretar je naglasio da je važno da se svi akteri uzdrže od akcija koje bi mogle da dovedu do pogoršanja situacije i da rade na rešenju koja bi bilo prihvatljivo za sve strane u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti," navode u sedištu svetske organizacije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija pozdravio je činjenicu da je predsednik Srbije Boris Tadić pozvao na pribranost i njegovu poruku da Srbija ostane posvećena rešavanju problema putem dijaloga Beograda i Prištine.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара