Читај ми!

Reagovanja na incidente na Kosovu

Evropske diplomate pozivaju Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu. Neophodno je pokazati puno nacionalno jedinstvo u zaštiti naroda na Kosovu, rekao predsednik DSS-a Vojislav Koštunica. Iza večerašnjeg paljenja prelaza Jarinje stoji Kfor, smatraju radikali.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton oštro je osudila nasilje na severu Kosova i saopštila da je "odgovornost i Beograda i Prištine da odmah otklone napetost i ponovo uspostave mir i bezbednost za sve".

Ketrin Ešton je naglasila da je "neprihvatljiv najnoviji razvoj" na Kosovu i navela da je "razgovarala i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, prenela im zabrinutost i naglasila njihovu odgovornost".

"Sad je bitno za obe strane da se vrate dijalogu i otvorena pitanja reše bez odlaganja", navela je Ešton.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU je stavila do znanja da "nasilje nikad neće biti tolerisano, a jednostrane akcije nisu put koji vodi napred".

Eštonova je izrazila žaljenje zbog žrtava izazvanih nasiljem i rekla da saučestvuje s porodicama i ožalošćenima. Visoka predstavnica EU je naglasila podršku i odala priznanje nastojanjima Euleksa i Kfora da smire situaciju.

Stranačka reagovanja 

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica zatražio je večeras hitno sazivanje sednice Skupštine "na kojoj bi se zauzeo jasan i jedinstven stav da Srbija mora da bude uz svoj narod na Kosovu, a od međunarodne zajednice tražilo poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN".

"U ovom času Srbiji je neophodno puno nacionalno jedinstvo u zaštiti našeg naroda i Kosova. Sve unutrašnje razlike i rasprave treba da ostavimo i da sve snage usmerimo na odbranu suštinskih nacionalnih i državnih interesa", rekao je Koštunica, saopštila je Demokratska stranka Srbije.

Predsednik DSS-a je dodao da "ako sada ne budemo delovali snažno i jedinstveno u zaštiti Srbije posledice će biti pogubne".

Koštunica podseća i da Ustav Srbije "nalaže da se u ovakvim, po narod teškim prilikama, Skupština Srbije sastane i utvrdi delovanje države u zaštiti legitimnih državnih i nacionalnih interesa".

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović smatra da iza večerašnjeg paljenja administrativnog prelaza Jarinje stoji Kfor, a da su neposredni izvršioci pripadnici kosovske policije.

"Apsolutno sam ubeđen da je ovo provokacija da se pred sednicu Saveta bezbednosti na svaki mogući način Srbija, odnosno Srbi iz Kosovske Mitrovice, optuže za navodne nerede", rekao je Todorović.

Zamenik predsednika SRS-a je istakao da je siguran da iza paljenja prelaza "stoji pre svega Kfor, a da su neposredni izvršioci oni koji su bili glavni teroristi iz redova OVK 1999. i 2000. godine koji su sada u takozvanoj kosovskoj policiji".

Todorović navodi da paljenje prelaza "ima za cilj da opravda i smanji negativne efekte" akcije kosovske policije prilikom pokušaja preuzimanja Jarinja i prelaza Brnjak u ponedeljak uveče.


Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи