Читај ми!

(Ne)mirno na Kosovu

Kfor omogućio da na prelaze Brnjak i Jarinje kosovske vlasti postave policajce i carinike iz Prištine. Stefanović takav postupak ocenio kao neprihvatljiv. Blokade u Leposaviću. Kosovski specijalci helikopterima otišli iz baze Kfora kod Jarinja, ali se pretpostavlja da su tim letelicama prethodno dovezeni novi carinici i policajci.

16.27 - Od 13 časova na punktu Brnjak se nalazi 14 novih pripadnika kosovske granične policije i tri carinika, saznaje Internet portal RTS-a.  

15.20 - Otvarana vatra na helikopter Kfora, izjavio komandant Kfora. 

15.00 - Na prelazu Jarinje nema kosovskih carinika i policajaca, javlja izveštač RTS-a. Ne zna se gde je tačno smeštena nova grupa policajaca koju je jutros dovezao helikopter Kfora.

14.53 - Helikopteri Kfora sa stadiona "Adem Jašari" u Mitrovici prevezli 40 kosovskih policajaca i carinika u Jarinje, piše prištinski Zeri. 

14.35 - Ministar unutrašnjih poslova Dačić kaže da su sve jedinice policije u blizini administrativne linije pod povećanim stepenom borbene gotovosti.

13.50 - Kosovski specijalci su se pre oko sat ukrcali u helikopter koji je odleteo iz baze Kfora kod Jarinja. Neposredno posle toga, lokalni Srbi blokirali put koji vodi od Leposavića ka Jarinju. 

13.36 - Stefanović rekao u Zvečanu da dogovor postignut sa Kforom još nije ispunjen.

11.30 - Srbija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu. 

11.03 - Kosovski specijalci se, prema dogovoru sa Kforom, povukli iz blizine prelaza Brnjak i Jarinje, rekao Bajram Redžepi. "Specijalci su ispunili zadatak". Na punktovima carinici i KPS. 

Dogovor o sastavu osoblja na prelazima na severu Kosova i Metohije, koji je juče postignut sa predstavnicima Kfora nije ispoštovan, izjavio je šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović, i naglasio da su, mimo dogovora, na prelaze dovedeni Albanci - carinici i zvaničnici pogranične policije iz Prištine.

Lokalni Srbi proveli su noć na barikadama, čekajući najavljeno potpuno povlačenje kosovskih specijalaca u Prištinu. Srbi iz Zubinog Potoka blokirali su oko 14.30 magistralni put Kosovska Mitrovica-Ribariće, kao i najbliži lokalni put koji vodi ka administrativnom punktu Brnjak.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da su ljudi uznemireni zbog razvoja situacije i razočarani postupcima Kfora.

Ristić je istakao da je narod odlučan u nameri da se svim legitimnim sredstvima suprostavi pretvaranju administrativnih prelaza na severu Kosova u granične prelaze.

Šef pregovaračkog tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da "Kfor pomaže kosovskoj policiji da preuzme administrativne prelaze" i pozvao misiju Ujedinjenih nacija da ne dozvoli da bude instrument Prištine.

"Situacija je jako teška", rekao je Stefanović novinarima u Zvečanu.

"Na administrativnim prelazima situacija može da bude jedino onakva kao pre dva dana, jer nijedna druga ne dolazi u obzir. Jarinje i Brnjak ili će biti onakvi kakvi su bili, ili nikada više nećemo imati istu situaciju na severu Kosova", rekao je Stefanović, posle razgovora sa komadantom Bilerom.

Stefanović je zamolio građane da ostanu na ulicama, pripravni, ali da još ne obnavljaju barikade. Stefanović je apelovao i da se problemu pristupi bez političkih podela.

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je kod administrativnog punkta Jarinje da su specijalne jedinice kosovske policije, ROSU, "povučene sa severa" i da su na administrativnim prelazima "obični policajci", Srbi i Albanci.

Biler je negirao da je Kfor korišćen za prevoz pripadnika ROSU do prelaza i naglasio da je "Kfor samo transportovao obične policijske službenike".

"Nacionalnost za mene ne igra nikakvu ulogu. Prebacivali smo službenike na prelaze radi zaštite. Radi se o policajcima srpske i albanske nacionalnosti, koji su sa severa i iz drugih krajeva. Za mene postoji samo jedna policija, prema Rezoluciji 1244. Ne postoji niti albanska, niti srpska policija, već samo jedna", rekao je Biler posle susreta sa predstavnicima Beograda.

Vladika Teodosije, koji je takođe učestvovao u razgovoru sa Stefanovićem, ministrom Bogdanovićem i komandantom Bilerom, rekao je da je bitno da ne bude ishitrenih reakcija.

"Imajte poverenja. Nekada je potreban duži put da se dođe do cilja, treba da mislimo na ono što nas čeka u budućnosti. To je strategija i da ne pravimo pogrešne korake koji idu u prilog onima koji su nam ovo i napravili", rekao je vladika Teodosije.

Dogovor o povlačenju pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije u Prištinu potvrđen je sinoć, posle više od 20 sati otkako su njihovi pripadnici pokušali da preuzmu prelaze na administrativnoj liniji na severu Kosova.

Borislav Stefanović je juče izjavio da je sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom postignut dogovor o povlačenju svih pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije sa severa pokrajine u Prištinu.

Sa komandantom Kfora, takođe, dogovoreno je da svi putevi na severu Kosova budu deblokirani za saobraćaj, da na administrativnim punktovima budu raspoređeni pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti i da se to raspoređivanje obavi najkasnije do danas u 8 sati, rekao je novinarima Stefanović.

Kosovski premijer Hašim Tači naredio je specijalnim jedinicama policije da zauzmu dva prelaza na severu Kosova u noći između ponedeljka i utorka.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво