Читај ми!

Pucnjava kod Brnjaka

Konfuzna situacija kod prelaza Brnjak. Pucnjava tokom povlačenja kosovskih specijalaca. Teško ranjen jedan policajac, izrešetano nekoliko srpskih vozila. Nejasno ko je prvi zapucao. Nema ranjenih Srba. Kfor pojačao patrole na severu Kosova. Situacija napeta. Tači: Nema kompromisa.

21.05 - Hašim Tači:Nećemo pristati na komrpomise koji ugrožavaju teritorijani intergritet Kosova.

20.14 - Prištinski sajt NewKosovaReport tvrdi da kosovska vlada ne priznaje sporazum o prelazima Brnjak i Jarinje koji su postigli Stefanović i komandant Kfora. 

19.08 - Borislav Stefanović izjavio da je sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom dogovoreno da se specijalna jedinica Rosa do sutra ujutru povuče u Prištinu, i da se uklone blokade puteva na severu Kosova.

19.03 - Kosovska vlada ima pravo da preduzme mere da bi obezbedila adekvatno upravljanje celom teritorijom, uključujući i kontrolu granice i carina, rekao portparol Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Endi Mekgafi. 

18.05 - Manje grupe ljudi okupljaju se na južnoj i severnoj strani mosta u Kosovskoj Mitrovici. 

18.00 - Teško ranjeni kosovski specijalac prebačen helikopterom u prištinsku bolnicu.

17.52 - UNMIK zabrinut, francuski ambasador traži da se, uz dogovor sa Euleksom, poštuje odluka vlasti u Prištini.

17.48 - Vlasti u Prištini tvrde da na prelazu Brnjak nema kosovske carine i policije, ali da se specijalci i carinici nalaze na prelazu Jarinje. 

17.01 - Prelaz Jarinje ponovo zatvoren. Srbi blokirali put reagujući na vest o sukobima nedaleko od Zubinog Potoka.

16.54 - Nema povređenih Srba, izvor bolnica u Kosovskoj Mitrovici.

16.28 - Kosovski specijalac ranjen u glavu. U teškom stanju. U bolnici u južnom delu Kosovske Mitrovice formiran poseban tim za zbrinjavanje povređenih u sukobima. 

15.44 - Nema kompromisa sa Srbijom, specijalci ostaju na prelazima, rekao kosovski premijer Hašim Tači. 

15.14 - Jedan pripadnik kosovske policije ranjen u okolini Zubinog Potoka.

15.04 - Jedinice Kfora krenule ka prelazu Brnjak pošto je na tom putnom pravcu došlo do sukoba prištinske policije i meštana. Upotrebljeno je, izgleda, vatreno oružje.

Samo nekoliko sati pošto je izgledalo da su postignuti dogovori predstavnika Vlade Srbije, komande Kfora i vlasti u Prištini o povlačenju kosovskih specijalaca sa prelaza Brnjak, došlo je do pucnjave u mestu Varage. Za sada nije jasno ko je na koga otvorio vatru.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je na administrativnom prelazu Jarinje da ima informacije da su kosovski specijalci na prelazu Brnjak pucali u Srbe koji protestuju i da je Kfor ka tom punktu uputio jedinicu kako bi se izbegla dalja eskalacija nasilja.

"Bilo je pucanja, čuli smo da je ta jedinica kosovske policije pucala na naše ljude. Jako je važno da u ovom trenutku ostanemo mirni i da imamo prave informacije", rekao je Stefanović novinarima i okupljenim Srbima.

Ratomir Božović, predsednik Udruženja privrednika iz Zubinog Potoka, rekao je Beti da su policajci pucali kako bi se probili do prolaza mimo Srba koji su pokušali da blokiraju put ka prelazu.

Dva sata ranije, pripadnici kosovskih specijalaca povukli su se sa prelaza Brnjak, pošto je postignut dogovor predstavnika Vlade Srbije Borislava Stefanovića i ministra Gorana Bogdanovića sa komandom Kfora.

Specijalne jedinice kosovske policije "Rosa" zauzele su sinoć administrativni prelaz Brnjak, kod Zubinog Potoka, dok su Srbi iz Leposavića blokadom puta pokušali da ih spreče da preuzmu prelaz Jarinje.

Ta dva prelaza do sada je kontrolisala carina Euleksa, koja nije sprovodila odluku Prištine o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije.

Priština se igra vatrom

Situacija na severu Kosova blizu ozbiljnih incidenata, smatra bivši regionalni administrator UNMIK-a Džerard Galuči, koji je zbog akcije policije u Kosovskoj Mitrovici pre nekoliko godina ozbiljno "zaratio" sa tadašnjim šefom misije UN Joakimom Rikerom.

"To je možda urađeno uz podsticaj SAD i zemalja Kvinte kako bi se Beograd primorao da preda sever", ocenio je američki diplomata, navodeći da je Priština već izazvala krizu tako što je blokirala uvoz robe iz Srbije na Kosovo.

"Amerikanci i drugi međunarodni pomagači dozvolili su Prištini da se igra vatrom", rekao je Galuči.

Број коментара 111

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво