Читај ми!

Reagovanja na akcije Prištine

Boris Tadić apelovao na prisebnost svih povodom akcije Kosovske policije na administrativnoj liniji sa KiM, ocenivši je apsolutno neprihvatljivom. I vlast i opozicija, u Skupštini Srbije, osudili akciju Prištine. Brisel protiv akcije kosovskih specijalaca.

Predsednik Srbije Boris Tadić apelovao je na prisebnost svih povodom akcije Kosovske policije na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, i poručio da Srbija neće ratovati, već da probleme treba rešiti diplomatskim putem.

Tadić je rekao da je akcija Prištine sprovedena sa ciljem da se ovlada severom Kosova i da je apsolutno neprihvatljiva. On je upozorio da svi oni iz međunarodne zajednice, koji eventualno ohrabruju vlasti u Prištini da krene u takve akcije, čine katastrofalnu grešku i uvode ovaj deo Evrope u nesagledive rizike.

Bilo kakav jednostrani potez preti da potpuno uruši proces dijaloga Beograda i Prištine, istakao je predsednik Srbije.

"To je pretnja da se mirovni proces dovede do kraja, pre nego što je dao vidiljive i konkretne rezultate", istakao je Boris Tadić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da način na koji je Srbija reagovala na embargo i pokušaj promene situacije na administrativnom prelazu na severu Kosova pokazuje ko stvarno u regionu zastupa evropske vrednosti.

Odlukom vlasti u Prištini, da pošalje specijalne jedinice na administrativne prelaze na severu Kosova, bila je tema kojom su se bavili poslanici Skupštine Srbije. Poslanici DSS-a i SRS-a napustili su tokom popodneva sednicu na kojoj se raspravljalo o zakonskim rešenjima iz oblasti energetike, pošto im predsedavajuća Gordana Čomić nije dozvolila da i dalje govore o incidentima na severu Kosova.

Ne treba dizati tenzije

U strankama vladajuće većine i LDP-u smatraju da ne treba dizati tenzije, već mirnim putem rešiti problem kako bi ostao prostor za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, dok opozicija traži sednicu parlamenta i odlučnije reagovanje države.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, tokom skupštinske debate, branila je stavove Vlade naglasivši da Vlada Srbije poštujući Ustav, rezolucije i deklaracije, preduzima sve mere kako bi sačuvala mir i bezbednost građana na Kosovu i Metohiji i u Srbiji.

Nada Kolundžija je tokom debate pozvala Vladu da jasno odgovori poslanicima i javnosti šta se preduzima kako ne bi ostao pogrešan utisak da Vlada i institucije ne preduzimaju ništa da se problemi reše.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dejan Radenković rekao je da je noćašnji pokušaj kosovske policije neshvatljiv potez prištinskih vlasti i nemili događaj za svaku osudu, koji je došao u trenutku kada su se "relaksirali odnosi i došlo do razgovora i otvaranja kanala komunikacije ka rešavanju problema u cilju stabilnosti u regionu".

Lider Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković Palma osudio je akcije prištinskih vlasti ocenivši to kao veliku provokaciju i pokušaj vršenja pritiska na Srbiju.

Liberali smatraju da kriza na severu Kosova i Metohije predstavlja još jedan dokaz kuda vodi situacija ukoliko se ne razgovara. Iz te stranke su poručili da je nužno nastaviti dijalog Beograda i Prištine pošto, kako su rekli, "status kvo" nije u interesu ni jedne ni druge strane.

Odlučnija reakcija Vlade

Protiv odluka Prištine odlučno je protestovala opozicija, tražeći od Vlade Srbije da saopšti koje će to korake preduzeti povodom novonastale situacije.

Srpska napredna stranka osudila je "nasilje kojim su vlasti u Prištini pokušale da odseku sever Kosova od centralne Srbije".

SNS je optužio vlast da snosi značajan deo krivice za situaciju u pokrajini, jer su, kako kažu, "najviši predstavnici vlasti nedeljama ubeđivali Srbe u južnoj pokrajini da su oni najveći dobitnici razgovora o Kosovu i da je Srbija te razgovore trijumfalno završila".

Naprednjaci su pozvali čelnike EU i sve međunarodne činioce da se nedvosmisleno izjasne i osude pokušaje Prištine da "integrišu sever Kosova u svoje institucije".

SNS poručuje da je "potpuno neverovatno" da vlast u Srbiji nije zakazala ni sednicu parlamenta Srbije, dok su "našim građanima ugroženi životi i opstanak u sopstvenoj otadžbini". Zahtev za sednicom parlamenta na temu dešavanja na Kosovu, zatražila je i Srpska radikalna stranka.

"SRS sve vreme upozorava da je konačni cilj Evropske unije i SAD da Srbija faktički prizna nezavisnost Kosova. Režim Borisa Tadića je ušao u proces pregovora sa Prištinom za koji je jasno da vodi ka ispunjenju tog cilja", navodi se u saopštenju.

Poslanici DSS-a su, u skupštinskoj debati, tražili da se saopšti koji su to koraci Vlade za rešenje novonastale situacije, dok su poslanici Demokratske stranke istakli da vlada čini sve da sačuva mir i reši probleme.

Politički analitičar Jovo Bakić ocenio je da poslednja dešavanja na Kosovu predstavljaju pritisak na predstavnike Beograda koji pregovaraju sa Prištinom i ukazao da akciju preuzimanja administrativnih prelaza sa Srbijom kosovska policija nije mogla da počne bez znanja EU i SAD.

"Ovo predstavlja ultimatum, ili ćete pregovarati ili ćemo pustiti da Albanci to reše kako oni žele", izjavio je Bakić i ukazao da bi posledica aktuelnih dešavanja na Kosovu mogla da bude i jačanje nacionalističkih struja u Srbiji.

Vojni analitičar Zoran Dragišić izjavio je da tenzija na severu Kosova u vezi sa preuzimanjem administrativnih prelaza predstavlja bezbednosni rizik i da je dovoljna "jedna varnica" da dođe do sukoba.

"Dovoljno je da opali jedan pištolj i da pokrene lavinu koja se ne da zaustaviti. Mora što pre da se nađe mirno rešenje, da se ljudi raziđu, jer je situacija komplikovana i teška i može dovesti do sukoba", rekao je Dragišić.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво