Читај ми!

Merdare, kraj puta

Kamionima iz Srbije sprečen ulazak na Kosovo. Odluka o embargu neprijateljski gest, kaže Tadić. Vlada Srbije pred Evropskom komisijom pokreće rešavanje problema u vezi sa blokadom. Jednostrane mere Prištine ne rešavaju problem, smatra EU.

Kosovska carina, sprovodeći odluku vlade Hašima Tačija o embargu na uvoz srpskih proizvoda, sprečila je najmanje 20 kamiona da uđu na Kosovo, dok vozači velikog broja vozila u blizini čekaju da vide razvoj situacije.

Gužva na granici nastala je pošto je kosovska vlada uvela embargo na uvoz srpskih proizvoda, tumačeći takav potez "recipročnim odgovorom" na zabranu uvoza kosovskih proizvoda u Srbiju. 

"Broj vozila na putevima koji vode na Kosovo se smanjuje", rekao je prištinskim medijima portparol carine Adrijatik Stavleci.

Problem predstavlja i činjenica da nekim vozačima nije bilo dozvoljeno da se odmah vrate u Srbiju, pa su nekoliko sati proveli čekajući između dva kontrolna punkta.

Vlada Srbije najavila je da će pred Evropskom komisijom pokrenuti rešavanje problema u vezi sa zabranom ulaska robe iz Srbije na Kosovo.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je na konferenciji za novinare da će srpska strana upozoriti UN i EU na problem zabrane ulaska robe iz Srbije na Kosovo.

"Vlada je ocenila da se tom odlukom privremenih vlasti u Prištini dezavuiše smisao dijaloga o Kosovu i želi da se izazove nesigurnost sprskog stanovništva i spreči svaki demokratski pokušaj rešavanja problema u južnoj pokrajini", rekao je Mihajlović.

Iz ministarstva za Kosovo i Metohiju upozoravaju da odluka Prištine neće samo uticati na dijalog već će ga u velikoj meri i obesmisliti. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže da je cilj ovog poteza da se dezavuiše ceo proces.

EU traži dijalog 

Evropska unija, pod čijim patronatom se odvijaju razgovori Beograda i Prištine, smatra da "jednostrane akcije i mere ne rešavaju problem".

 "Mi nikada nismo za jednostrane odluke. Mi verujemo da bi bilo bolje i da bi dijalog između Beograda i Prištine mogao da pronađe rešenje početkom septembra, pre nego došlo do implementacije embarga", rekla je Maja Kocijančič, portparol Ketrin Ešton.

Evropski diplomatski izvori preneli su Beti da Unija smatra da potez Prištine samo može da odmogne u nalaženju inače načelno mogućih rešenja dve strane o rešavanju još nekih pitanja "od svakodnevnog životnog značaja za stanovništvo".

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da je odluka vlasti u Prištini da uvedu zabranu uvoza robe iz Srbije u suprotnosti sa CEFTA sporazumom i da očekuje da će taj problem brzo biti rešen "u saradnji sa partnerima iz EU".

"Priština je pokušala da jednostrano promeni jedan međunarodni ugovor, a to je moguće samo ako daju saglasnost sve zemlje članice sporazuma", rekao je Đelić novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Milivoje Miletić iz Privredne komore Srbije rekao je da je u prošloj godini najveći obim prometa između Kosova i drugih delova Srbije bio oko 400 miliona dolara, dok je u prvih šest meseci ove godine obim bio 200 miliona. Međutim, "dobar deo robe", kaže Miletić, završi u "sivim kanalima".

Blokada uvoza robe iz Srbije neće uticati na snabdevenost srpskih radnji u Kosovskom pomoravlju, već će posledice pre svega osetiti veliki albanski dobavljači i distributeri, ocenio je načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grđaljiju smatra da je odluka o bojkotu robe iz Srbije nametnuta Kosovu zbog, kako kaže, dugogodišnje blokade kosovskog izvoza u Srbiju i da se ona neće negativno odraziti na kosovsko tržište.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво