Jeremić u Meksiku

Ekonomska saradnja Srbije i Meksika biće intenzivirana, izjavio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Najavljena saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je sa šeficom meksičke diplomatije Patrisijom Espinosom o jačanju bilateralnih odnosa i međunarodnim pitanjima, uključujući integraciju Srbije u EU, borbu protiv organizovanog kriminala i reformu UN.

"Poseta ministra Jeremića potvrđuje prijateljstvo i razumevanje u odnosima dve zemlje", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Meksika.

Patrisija Espinosa je podvukla da je između vlada dve zemlje poslednjih godina uspostavljen odličan politički dijalog koji se vodi kroz kontakte na visokom nivou i redovne političke konsultacije.

Ministri su se tokom posete dogovorili o intenziviranju ekonomske saradnje kako bi se povećao obim trgovinske razmene i ulaganja.

Šefovi diplomatija su saglasni da treba podstaći razmenu poslovnih poseta kako bi se istražila tržišta obe zemlje i iskoristile komparativne prednosti zemalja Latinske Amerike i Balkana.

Jeremić i Patrisija Espinosa su razgovarali o strategiji Meksika i Srbije za borbu protiv organizovanog kriminala i o mogućnosti upostavljanja kanala saradnje kako bi se razmenile informacije i iskustva u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, trgovine drogom i drugih kriminalnih aktivnosti.

Ministri inostranih poslova Meksika i Srbije su razmenili mišljenja o događajima u Latinskoj Americi, reformi UN i obavezama koje proizlaze iz Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama iz Kankuna.

Vuk Jeremić i Patrisija Espinosa su naložili delegacijama dve zemlje da razmotre načine za jačanje tehničke i naučne saradnje naročito u područjima aeornautike, poljoprivrede, metalurgije i rudarstva i potvrdili odluke dve vlade o jačanju naučne i kulturne razmene.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 13. jul 2011, 08:00)
anonymous [neregistrovani]

визе

Мексико нам још не укида визе али већ једно време поједностављено је добијање визе за Србе и виза се више не наплаћује, издаје се на 10 година. Уколико грађани Србије поседују Канадску или визу за САД могу да уђу без визе и бораве у Мексику 180 дана.

(utorak, 12. jul 2011, 13:42)
anonymous [neregistrovani]

putnik

A kad ce Meksiko da nam ukine vize??