Izbalansirana spoljna politika

Srbija mora da gradi dobre i izbalansirane odnose sa svim važnim kreatorima svetske politike, a da pri tom ne dozvoli da, kao nekoliko puta u 20. veku, ne prepozna promene, poruka je panel diskusije o budućnosti srpske diplomatije.

Zajednička ocena učesnika panel diskusije o budućnosti srpske diplomatije je da bi Srbija trebalo da gradi dobre odnose sa svim važnim akterima na globalnoj političkoj sceni i ne bi smela da "promaši trenutak", kao što je učinjeno nekoliko puta u 20. veku.

Na skupu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, šef diplomatije Vuk Jeremić je istakao da je u spoljnoj politici Srbije "potrebna balansirana strategija i saradnja sa celim svetom", uporedivši današnja turbulentna događanja u svetu sa 1945. i 1989. godinom.

"Jugoslavija je 1945. godine najbolje prepoznala šta se dešava u svetu, dok je Srbija 1989. godine doživela fijasko u prepoznavanju promena. Mi danas pokušavamo da razumemo svet koji je u turbulenciji i kada se u njemu događaju tektonske promene", istakao je Jeremić.

Jeremić je ocenio da, ukoliko se u procesu evrointegracija stvori vakuum, na Zapadnom Balkanu će u taj prazan prostor sve više početi da ulaze neki, u geopolitičkom smislu, "neevropski elementi".

Prema njegovim rečima, Evropsku uniju danas trese najveća kriza u njenoj istoriji i da ta kriza, iako je ekonomska, ima i političke posledice.

"To znači i smanjenje apetita za nastavak procesa proširenja na region Zapadnog Balkana", dodao je Jeremić, koji će evrointegraciju regiona po podne u Luksemburgu razmatrati i na sastanku šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana.

Jeremić je rekao i da nije prvi put u istoriji da neko na Balkanu posrće i da neko drugi to ne pokuša da iskoristi.

Ministar je ponovio da su spoljnopolitički prioriteti Srbije evropske integracije, odbrana teritorijalne celovitosti zemlje, saradnja u regionu i ekonomska diplomatija, a četiri stuba spoljne politike - Brisel, Moskva, Peking i Vašington.

Govoreći o evroatlantskim perspektivama, Jeremić je rekao da, iako se u osnivačkim dokumentima NATO poziva na vrednosti, one su u praksi nisko na lestvici te vojne organizacije.

"Nacionalni i državni interesi su kod svih na prvom mestu", zaključio je Jeremić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво