Pozitivni signali iz Luksemburga

Sa Foruma EU-Zapadni Balkan upućene ohrabrujuće poruke regionu. Međutim, prema oceni ministra Vuka Jeremića, Zapadni Balkan će se suočiti sa striktnijim insistiranjem na ispunjavanju standarda na putu ka EU.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da su na Forumu EU -Zapadni Balkan upućene ohrabrujuće poruke Zapadnom Balkanu, ali da će se region u predstojećem periodu suočiti sa striktnijim insistiranjem na ispunjavanju svih standarda na putu ka članstvu u EU.

"Mislim da ćemo se u vremenu pred nama suočiti sa sve striktnijim pristupom, sa sve pedantnijim insistiranjem na apsolutnoj primeni svih standarda na putu ka pristupanju EU i to na način na koji verovatno drugi pre nas nisu morali da se suočavaju", rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je u Luksemburgu učestvovao na zajedničkom sastanku ministara EU-Zapadni Balkan, ponovio je da proširenje EU na Zapadni Balkan nije prioritet većine zemalja članica.

"Moramo da budemo potpuno iskreni. Situacija je daleko od idealne. Put nije ni malo lak", ocenio je Jeremić.

Forum EU - Zapadni Balkan bio je održan na marginama sastanka šefova diplomatija EU, po "gimnih" formatu i pod predsedavanjem visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Eštonova je na Forumu istakla da je približavanje zemalja Zapadnog Balkana Uniji težak posao, ali da, kada postanu članice EU, "to će biti još teži rad".

Novi zamah u procesu evrointegracija

Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je, takođe, prusustvovao Forumu, izjavio je da je na sastanku ocenjeno da je, napretkom Hrvatske u procesu priključenja i hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića, kreiran novi zamah u procesu evropskih integracija država ovog regiona.

File je istakao da je ovaj sastanak bio dobar nastavak prošlogodišnjeg iz Sarajeva. "Svi su čestitali Hrvatskoj na napretku da završi pregovore, govorili su o zamahu koji je kreiran hapšenjem Mladića i situaciji posle izbora u Makedoniji", rekao je File.

"Verujem da kombinacijom ovih elemenata može se očekivati zalet u drugoj polovini ove godine, kada se očekuju izveštaji o napretku, ali i mišljenje o kandidaturi Srbije", istakao je File i dodao da je sastanak za njega bio prilika da se obrati ministrima i pozove ih da mobilišu snage da se sve učini kako bi izveštaji o napretku bili pozitivni.

Delegacija Kosova je na Forumu bila predstavljena u skladu sa Rezolucijom 1244 i predvodio je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво