Читај ми!

NATO uvažava neutralnost

Načelnik Generalštaba VS Miloje Miletić rekao da je Srbija otvorena za saradnju sa NATO-m, ali da taj vojni savez uvažava vojnu neutralnost Srbije. NATO smatra Srbiju značajnim partnerom i raduje se unapređenju saradnje na način koji Srbiji odgovara, naveo admiral Đanpaolo di Paolo.

Poslednjeg dana Strategijska konferencija za NATO i partnerske zemlje u Beogradu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić rekao je da je Srbija otvorena za saradnju sa NATO-m, ali da taj vojni savez u potpunosti uvažava vojnu neutralnost Srbije.

"Saglasili smo se, a to je juče rekao i vrhovni komandant Svezničke komande za trasformaciju general Stefan Abrijel, da NATO u potpunosti uvažava našu poziciju vojne neutralnosti", rekao je Miletić posle sastanka sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a Đanpaolom di Paolom u Topčideru.

On je istovremeno naglasio da su vrata za saradnju "naše vojske sa NATO-m otvorena, a da su nivo i modalitet saradnje stvar naše odluke".

Srpski general je rekao da je Vojska Srbije zainteresovana za iskustva koje NATO ima u obuci, školovanju, organizaciji i radu komandi, doktrinarnim dokumentima, kao i za vojno-ekonomsku saradnju s njegovim zemljama članicama.

Admiral Đanpaolo di Paolo izjavio je da Severnoatlantski savez smatra Srbiju veoma značajnim partnerom i da se raduje unapređenju saradnje na način koji Srbiji najviše odgovara.

Italijanski admiral potvrdio je da NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna, kao i da je taj savez zadovoljan novim pravcem razvoja međusobnih odnosa.

Govoreći o situaciji na Balkanu, Di Paolo je rekao da ne gleda na Srbiju kao na "enklavu" okruženu NATO zemljama, već da ceo region smatra delom evroatlantske porodice, u kojoj svaka zemlja ima pravo da bira svoju ulogu.

Konferencija veoma uspešna

Admiral Di Paolo i general Miletić složili su se da je Strategijska konferencija za NATO i partnerske zemlje, koja se danas završava u Beogradu, bila veoma uspešna i da će omogućiti dalji razvoj vojnih kapaciteta i međusobnih odnosa zemalja učesnica.

Miletić je rekao da će konferencija danas biti završena, ali da neće biti nikakvog zaključka i da neće biti podeljeni nikakvi zadaci, već će stručni timovi analizirati diskusije i predloge koji su izneti na skupu.

Di Paolo je istakao da je konferencija uspešna već samo zbog činjenice da je okupila više od 50 delegacija iz celog sveta, a naročito zbog toga što su delegacije bile na veoma visokom nivou, što nije bio slučaj s nekim prethodnim konferencijama.

Važna saradnja Srbije i NATO-a

Paolo se kasnije sastao sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem. Oni su se složili da je saradnja Srbije i NATO-a veoma važna, posebno u uslovima globalnih bezbednosnih izazova.

Šutanovac i Paolo su se, na sastanku u Beogradu, saglasili i da je rad na uspostavljanju standarda mnogo važniji nego forma tih odnosa.

"Sagovornici su se složili da je saradnja Srbije i NATO-a veoma važna, posebno u uslovima globalnih bezbednosnih izazova i da je rad na uspostavljanju standarda interoperabilnosti mnogo važniji nego forma tih odnosa", objavljeno je, posle sastanka, na Internet stranici Ministarstva odbrane Srbije.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи