Читај ми!

DSS: Ostati vojno neutralan

Srbija treba da ostane vojno neutralna, a predsednik Tadić i ministar Šutanovac treba da kažu da li su doneli odluku da Srbija uđe u NATO, poručio DSS sa konferencije za novinare na Brankovom mostu.

Demokratska stranka Srbije poručila je da je vojna neutralnost najracionalniji izbor za Srbiju i pozvala predsednika Borisa Tadića i ministra odbrane Dragana Šutanovca da saopšte građanima da li su doneli odluku da Srbija uđe u NATO.

Na konferenciji za novinare na Brankovom mostu, funkcioneri DSS-a su poručili da je održavanje Strateške vojne konferencije NATO-a i partnerskih zemalja u Beogradu jasan znak da srpske vlasti žele da na "prikriven način uguraju" državu u taj vojni savez.

Predsednik gradskog odbora DSS-a Andreja Mladenović rekao je da bi Strateška konferencija NATO-a i partnerskih zemalja trebalo da se održava u srušenim zgradama Generalštaba ili na nekom drugom mestu koje je stradalo u bombardovanju.

Mladenović je najavio da će DSS sutra održati protestnu vožnju kroz centar grada kako bi pokazali da Beograd i Srbija "nikada neće biti NATO grad i NATO država".

Portparol DSS-a Petar Petković naveo je da vlast, znajući da je većina građana protiv ulaska Srbije u NATO, pokušava da prikrije da se u Beogradu održava, kako je rekao, NATO konferencija. 

"Ako je NATO organizator, ako šalje pozivnice učesnicima ako određuje temu, jasno je da je domaćin u Srbiji, a da vlast samo nemo posmatra šta se dešava", rekao je Petković.

Konsultovati građane na referendumu

Potpredsednik DSS-a Miloš Jovanović naveo je da je srpska vlast osramotila građane i državu time što je dozvolila konferenciju NATO-a u Beogradu kao i da njeno održavanje predstavlja približavanje Srbije članstvu u tom savezu.

"Ako vlast nastavi u tom pravcu, to ne sme da uradi prikriveno već će morati da se konsultuje sa građanima na referendumu, a za sve ostalo će snositi odgovornost", rekao je Jovanović.

Jovanović kaže da nije tačno da održavanje konferencije NATO-a i partnerskih zemlja proističe iz obaveze Srbije kao članice Partnerstva za mir i naveo da je inicijativa da Beograd bude domaćin potekla iz Srbije.

Prema njegovim rečima, sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je ranije javno rekao da će učiniti sve da "Srbiju uvuče u NATO, korak po korak, onako kako su to tražile srpske vlasti".

Jovanović je, međutim, naveo da je najoptimalniji i najracionalniji izbor za Srbiju vojna neutralnost, koja znači saradnju sa svima i opredeljenje za mir.

Članovi DSS-a postavili su veliki transparent na stari Železnički most na kojem piše "Nikad u NATO". Konferenciju za novinare simbolično su održali na Brankovom mostu, kako bi, kako kažu, građane i vlast podsetili na srušene mostove u bombardovanju 1999. godine.

Tokom održavanja konferencije, kolona vozila u organizaciji "Dveri" prošla je Brankovim mostom.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи