Читај ми!

Neutralnost nije ugrožena

Predstojeća Strategijska vojna konferencija partnerstva u Beogradu, na kojoj će prisustvovati oko 60 država članica NATO-a i Partnerstva za mir, ne ugrožava politiku vojne neutralnosti, rekla državna sekretarka Ministarstva odbrane Tanja Miščević.

Strategijska vojna konferencija za partnere, na kojoj se sledeće sedmice u Beogradu očekuju predstavnici oko 60 država članica NATO, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative, ne ugrožava državnu politiku vojne neutralnosti, rekla je državna sekretarka Ministarstva odbrane Tanja Miščević.

"Činjenica da je postignut dogovor da jedan takav visoki skup bude organizovan u Beogradu i u Srbiji jeste priznanje Vojsci Srbije za zajedničko angažovanje sa različitim vojskama - kako sa Istoka tako i sa Zapada", istakla je Miščević u intervjuu Tanjugu.

Najavljujući da će na skupu u Beogradu od 13. do 15. juna biti reči o najvažnijim pitanjima ugrožavanja svetske bezbednosti, kao i regionalne i bezbednosti pojedinačnih država, Miščević je dodala da je organizovanje skupova jedna od obaveza Partnerstva za mir, čiji smo član od 2006. godine.

Na tvrdnje da se organizovanjem konferencije narušava vojna neutralnost države, Miščevićeva primećuje da "jednom konferencijom naravno, ne možete narušiti politiku države - posebno ne konferencijom čije su održavanje odobrili Vlada i Skupština Srbije".

Predstojeći skup u Beogradu je, po oceni Miščevićeve, još jedan od elemenata koji možemo da iskoristimo i da unapredimo odnose u okviru Partnerstva za mir.

Prema njenim rečima, od 2006. godine, od početka članstva u tom programu, nismo iskoristili sve instrumente, elemente i mogućnosti koje su iskoristile neke druge države.  

O globalnim izazovima bezbednosti  

Državna sekretarka Ministarstva odbrane je istakla da će učesnici konferencije raspravaljati o shvatanju razumevanju globalnih izazova bezbednosti, traženju odgovora za izazove ove vrste, a "koji će se pre svega zasnivati upravo na partnerskom odnosu između država".

"U uslovima globalnih izazova, za bezbednost i odgovori na takve izazove moraju biti globalni, odnosno - moraju biti partnerski", istakla je državna sekretarka.

Skup će u utorak, 14. juna, zvanično otvoriti ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić i vrhovni komandant Savezničke komande za transformaciju general Stefan Abriel.

Inicijativa za organizovanje godišnjih konferencija pokrenuta je 2006. godine na samitu NATO u Rigi, a prethodni domaćini su bili Makedonija, Norveška, Albanija i Finska.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво