Читај ми!

DSS: Zadržati vojnu neutralnost

Uključenje Srbije u NATO nije dobra ideja i ona bi trebalo da ostane vojno neutralna jer bi u suprotnom, ulaskom u tu alijansu, pokvarila odnose sa Rusijom, ocenjeno na tribini DSS-a.

Na tribini pod nazivom "Kumanovski sporazum - 12 godina kasnije, Srbija između NATO-a i neutralnosti", koju je organizovala Demokratska Stranka Srbije poručeno je da je učlanjenje Srbije u NATO loša ideja i da zemlja treba da ostane vojno neutralna.

Direktor centra za bezbednosne studije Aleksandar Fatić rekao je da bi Srbija trebalo da zadrži status vojne neutralnosti, jer bi u suprotnom, uključenjem u NATO, Srbija pokvarila odnose sa Rusijom.

"Rusija je jedini realni strateški partner Srbije. Realno, bezbednosno i racionalno posmatrano, proširenje NATO-a i uključenje Srbije nisu dobra ideja za Srbiju i njenu spoljnu politiku", ocenio je Fatić.

Prema njegovim rečima, Rusija daje "energetski i ekonomski kišobran" Srbiji pod uslovom da ostane vojno neutralna.

Penzionisani general Vladimir Pejak je, osvrnuvši se na 12. godišnjicu potpisivanja Kumanovskog sporazuma i događaja koji su se odvijali tokom poslednje decenije, rekao da je Kosovo proglasilo nezavisnost snagom "NATO moćnika".

Zbog toga se, kako je ocenio, "sa zakonskog i moralnog" aspekta dovodi u pitanje održavanje skupa "Strategijska vojna konferencija za NATO i partnere" početkom sledeće nedelje u Beogradu.

Po njegovoj oceni, tim potezom se "dojučerašnji agresor promoviše za partnera s ciljem da se zločini i žrtve zaborave".

Današnji skup DSS-a je prvi u nizu tribina, akcija i protesta koji će, kako navode u toj stranci biti organizovani zbog održavanja te konferencije .

Za sutra u 16 sati zakazan je protest na platou ispred Filozofskog fakulteta pod nazivom "Ovo nije NATO zemlja", koji organizuju DSS, fond "Slobodan Jovanović", Udruženje građana "Aktivni centar" i druge nevladine organizacije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи