Novo upozorenje iz Brisela

Evropska komisija predložila izmenu pravila šengenske liste i poslala upozorenje Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana da će bezvizni režim biti ukinut, ukoliko se nastavi sa zloupotrebom i prilivom azilanata u zemlje Unije.

Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana stiglo je još jedno ozbiljno upozorenje iz Brisela da bezvizni režim može da bude doveden u pitanje, ako se nastavi priliv ekonomskih azilanata u zemlje Unije.

Evropska komisija predlaže izmenu pravila koja će omogućiti privremenu suspenziju vizne liberalizacije u slučaju zloupotreba. Reč je o zaštitnim merama koje se ne odnose posebno na Srbiju i verujemo da nikada neće biti primenjene, kaže evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom.

Inicijativom više zemalja članica Evropske unije, koje su se žalile na priliv azilanata iz Srbije i Makedonije, Evropska komisija predložila je izmenu pravila koja omogućuju da zemlje na beloj šengenskoj listi brže i lakše budu vraćene na crnu listu, u slučaju vanrednih situacija.

"Nismo predložili da se ponovo uvedu vize bilo kojoj zemlji. Bilo je problema sa više zemalja i sa njima smo u dijalogu, kako bismo našli način da ih rešimo. Ovo je promena za budućnost i omogućava privremenu suspenziju bezviznih režima, i to pod strogo definisanim uslovima, tek kad su sve druge mere iscrpljene", precizirala je evropska komesarka Malmstrom.

Vraćanje viza još nije predloženo, ali ta mera znači da će ubuduće neki takav predlog biti mnogo lakše usvojen i primenjen.

"To bi značilo da zemlje moraju da vraćaju konzularno osoblje u svoje ambasade koje bi ponovo izdavalo vize. Tu je i problem ljudi koji svoja putovanja rezervišu unapred, dok vize nisu potrebne, šta se dešava ako se one u međuvremenu opet uvedu", navodi analitičar Aleksandra Stiglmajer.

Predlog mehanizma za vraćanje viza tek treba da bude odobren u Savetu ministara i Evropskom parlamentu, što bi moglo da potraje mesecima, ali u Briselu upozoravaju da Srbija i druge države na Balkanu ne bi trebalo da računaju na sporost evropskih procedura.

broj komentara 55 pošalji komentar
(četvrtak, 26. maj 2011, 11:56) - Kole J [neregistrovani]

Evropa

Sta ce nam bezvizni rezim kad nemamo para ni za gradski prevoz. Nama je vlast obezbedila BEZVEZNE uslove tako da mozemo i peske po svom dvoristu.

(četvrtak, 26. maj 2011, 11:51) - Kiro M [neregistrovani]

Vize

Sto ce reci, sa ovom vlascu ne da nam nema mesta u EU nego ce nam ukinuti i bezvizni rezim.

(sreda, 25. maj 2011, 22:19) - Lavica [neregistrovani]

Od ideje do realizacije...

za sada je ovo samo ideja ali, zivi bili-pa videli, nece da protekne puno vremena do njene realizacije - EU zeli da se ratosilja Zapadnog Balkana iliti Jugoistocne Evrope iliti vec kako su novokomponovali ove geografske termine.

(sreda, 25. maj 2011, 18:20) - anonymous [neregistrovani]

re,Svedska

To sto ti pises su rumuni i bugari,to nisu
nikakvi azilanti iz bivse Jugoslavije.To
su oni koji su pre vas usli u EU,ako nisi
znao.

(sreda, 25. maj 2011, 17:29) - anonymous [neregistrovani]

Re Slobodi,

Prijatelju, da nisi mozda malo neobavesten? Tog Hansa ili Franca, ili kako vec, upravo zanima sta je sa nasim selima. Raspitajte se malo koliko je EU do sada dala bespovratna sredstva Srbiji upravo za ozivljavanje sela. Zaprepastices se kad budes otkrio. Vise nego nasa vlada iz budzeta. Kad kazem bespovratna, ne mislim na kredit, nego sredstva bez vracanja iz njihovih predpristupnih fondova. Riusija ti, brale, ne bi dala za to ni skrsenu paru, nego bi kupila cela sela pa naselila Cecencima i ko zna kojima.

(sreda, 25. maj 2011, 16:32) - JU [neregistrovani]

Placite JUGOSLOVENI

STA smo danas svi mi iz bivse JUGOSLAVIJE. Nekad drzava za postovanje zivotni standard gradana socijano i pravo na zaposljavanje. Putovanja po svim zemljama na planeti. OVO DANAS NECU DA KOMENTARISEM JER DOK SAM OVO PISAO PLAKO SAM JER SAM 1980 BIO MLAD IMAO PARA ZEMLJU KOJA NIJE BILA NECIJA KOLONIJA JEO U IZOBILJU A NE KAO DANAS SVE ODE NA HRANU A BAR DA JEDEM NEGO SVE KOSKE.

(sreda, 25. maj 2011, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

izvini

ali ovde nije reč o našim fudbalerima.

(sreda, 25. maj 2011, 15:14) - Утисци: [neregistrovani]

Ово ми је улепшало дан:

"Nismo los narod!"-Тачно!Добри смо као наши фудбалери!

(sreda, 25. maj 2011, 15:09) - Miško [neregistrovani]

Nismo loš narod

Mi Srbi nismo loš narod, naprotiv. Mi smo mnogo bolji od svih naroda na svetu. Jedino što je najgore kod nas Srba to su naše 'loše mane'. Te mane je još 20-tih godina prošlog veka ugledao veliki prijatelj Srba gospodin Dr. Rudolf Arčibald Rajs i sve to je sročio u svojoj knjizi o nama 'Čujte Srbi!', zato, braćo Srbi pravac u knjižare i kupite knjigu 'Čujte Srbi!'. To će vam biti bolje nego da kao azilanti prelazite u zemlje EU i brukate svoje ime i svoju majku Srbiju.

(sreda, 25. maj 2011, 15:07) - anonymous [neregistrovani]

Brisel-u

je dosadno da situacija bude harmonicna. Cak i da nema problema oni bi stvorili jedan.
Kao na klackalici uvek pretezu i odmeravaju ali su retko fer.x