Читај ми!

Mere za podsticaj zapošljavanja

Vlada Srbije usvojila je mere za podsticanje zapošljavanja, koje podrazumevaju olakšice za poslodavce koji otvaraju nova radna mesta. U slučaju da poslodavac zaposli mlađe od 30 ili starije od 45 godina, neće plaćati porez na zaradu ni doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Poslodavci u Srbiji godinu dana neće plaćati poreze na zarade i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za novozaposlene mlađe od 30 i starije od 45 godina, odlučila je  Vlada Srbije.

Za ostale novozaposlene, poslodovac neće plaćati doprinose i 30 odsto obračunatog poreza na zarade.

Premijer Mirko Cvetković je, posle sednice Vlade, rekao da je cilj novih mera da se, smanjenjem troškova privatnim poslodavcima, podstakne zapošljavanje.

Mere će važiti godinu dana, bilo da je novozaposleni sklopio ugovor o zapošljavanju na određeno ili neodređeno vreme.

Nove olakšice za zapošljavanje moći će da koriste privatne firme ili one u kojima je 50 odsto privatnog kapitala i to samo za novozaposlene koji najamanje šest meseci pre zaposlenja nisu bili u radnom odnosu. Uslov je i da poslodavac nije prethodno koristio podsticaje za novootvorena radna mesta. 

Poslodavci neće moći da smanje broj zaposlenih u odnosu na 31. mart 2011. godine. Ako tokom korišćenja subvencije poslodavac smanji broj zaposlenih, dužan je da u roku od 30 dana plati iznos poreza i doprinosa koje bi inače platio, uvećan za indeks potrošačkih cena.

Cvetković ističe da nove mere neće prouzrokovati deficit u budžetu, već biti ostvareni dodatni prihodi po osnovu novozaposlenih ljudi koji - da nije ovih mera - ne bi bili zaposleni.

Premijer tvrdi da ova mera nije diskriminatorska u odnosu na ostale privrednike koji su, na primer, danas zaposlili radnike i plaćaju im pune poreze i doprinose.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić smatra da je ovo najbolji trenutak da poslodavci zaposle nove radnike. Na pitanje zašto bi poslodavci koji su do sada radili "na crno" zaposlili ljude na godinu dana, ministar odgovara da će Poreska uprava i inspekcije sprovesti strožu kontrolu.

Predlog zakona o mladima

Vlada Srbije danas je utvrdila Predlog zakona o mladima koji bi trebalo da omogući bolju podršku mladim talentima.

Stipendiranje i nagrađivanje mladih definisano je kao opšti interes države, saopštilo je Ministarstvo omladine i sporta.

"Još se razvijaju mehanizmi za veće uključivanje mladih u donošenje odluka koje ih se tiču. Omladinskim udruženjima nedostaje krovna organizacija koja bi zastupala interese mladih na nacionalnom nivou i pospešila njihove kontakte i međusobnu saradnju", ocenjuju u Ministarstvu omladine i sporta.

Napominje se i da je za punu realizaciju programa za mlade Evropske unije u Srbiji, između ostalog, potrebna i agencija za mlade, koju imaju skoro sve evropske zemlje.

U Srbiji ima oko milion i po mladih, što u odnosu na ukupan broj stanovnika čini dvadeset procenata.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво