Читај ми!

Put ka boljem razumevanju

Razgovori u Prištini nemaju obeležje državne posete i ne predstavljaju promenu stava Srbije o statusu Kosova, rekao Borislav Stefanović posle sastanka sa predstavnicima Prištine. Takvih susreta će biti i dalje, a razgovori su doprineli da se bolje razumemo, rekao je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu Beograda i Prištine Borislav Stefanović se tokom radne posete Kosovu i Metohiji sastao sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri, liderima kosovskih Albanaca i predstavnicima srpske zajednice na KiM na severu i južno od Ibra, a biće gost i na kosovskoj televiziji.

Stefanović je rekao da je ovim susretom probijen led i da će takvih susreta biti i dalje, ali da razgovori sa kosovskim sagovornicima, za koje kaže da su bili konstruktivni, ne znače promenu stava Srbije o statusu Kosova.

"Naravno da ovi razgovori nemaju nikakvo obeležje državne posete i ne predstavljaju bilo kakvu promenu u našem stavu o statusu Kosova. To smo jasno rekli našim sagovornicima", rekao je Stefanović posle susreta sa šeficom prištinskog pregovaračkog tima Editom Tahiri i potpredsednikom vlade Kosova Hajredinom Kučijem.

"Mi smo se u potpunosti držali našeg nacionalnog interesa, zastupali naš suverenitet i njegovu odbranu i isto tako vrlo efikasno raspravljali konkretne probleme, svesni da naše razlike u vezi sa statusom, ne treba da budu u prvom planu i da u ovakvoj atmosferi i u normalnoj komunikaciji te probleme treba i da rešimo", rekao je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Srbije rekao je da je sa zvaničnicima privremenih institucija u Prištini bilo reči o toku dijaloga i različitim modalitetima rešenja problema koji se nalaze u sklopu celog procesa pregovora.

"Imali smo priliku da dodatno objasnimo naše viđenje rešavanja problema, da damo neke konkretne nove predloge i da čujemo stavove druge strane. Dakle, mogu da kažem da su razgovori protekli u radnoj i konstruktivnoj atmosferi. Naišli smo na razumevanje i Kučija i Edite Tahiri", rekao je Stefanović.

Bolje razumevanje

Stefanović je rekao da su se na neki način bolje razumeli, imali priliku da pokažu da razgovorati o nečemu nije ništa ni strano, niti neobično, i da su ovakve stvari normalna situacija među ljudima, koji treba da reše zajedničke velike probleme koji pritiskaju sve naše građane na Kosovu i Metohiji.

"Žao mi je što su razgovori protekli u senci nereda i nasilja, koje se odigravalo ispred objekta gde su vođeni razgovori. Ali to je dokaz podeljenosti u kosovskom političkom društvu i nečega što sigurno ne ide u prilog adekvatnom vođenju dijaloga i konstruktivnom nalaženju rešenja", naglasio je Stefanović.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da dijalog sa Srbijom predstavlja evropsku vrednost i da Kosovo teži poboljšanju odnosa sa Srbijom kao i sa svim ostalim susednim zemljama.

Dijalog je "počeo sa ciljem poboljšanja susedskih odnosa sa Srbijom i ostalim zemljama u regionu," rekao je kosovski premijer.

Tači je rekao da poseta beogradskog zvaničnika Prištini "predstavlja početak de jure priznanja Republike Kosovo od strane Srbije" i nije isključio posete prištinskih zvaničnika Beogradu.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići ocenio je juče da je poseta Stefanovića Kosovu, zapravo, nastavak dijaloga koji je započet susretima u Briselu, ali da ne vidi razloge niti svrhe da se neko iz rukovodstva kosovske skupštine susretne sa njim.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво