Читај ми!

Nepromenjen položaj radnika

Radnici u Srbiji treba da imaju sva prava za koja se zalažu zemlje EU za svoje državljane, rekao je Ivica Dačić koji je položio venac na spomenik Dimitriju Tucoviću na Slaviji. Dačić smatra da su i sada aktuelni isti problemi koje su postojali i kada je 1. maj ustanovljen kao praznik.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je položio venac na spomenik Dimitriju Tucoviću na Slaviji, na Međunarodni praznik rada.

Posle odavanja počasti jednom od osnivača socijalističkog pokreta u Srbiji sa početka prošlog veka, Dačić je istakao da se socijalisti zalažu za ostvarivanje svih radničkih prava kroz institucionalno delovanje i saradnju sa sindikatima.

Dačić je naglasio i da radnici u Srbiji treba da imaju sva prava za koja se zalažu zemlje EU za svoje državljane, podsetivši i da je u Upitniku Evropske komisije dobar deo pitanja bio u vezi sa ostvarivanjem prava radnika.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ima još mnogo toga da se uradi da bi se poboljšao položaj radnika i obezbedilo poštovanje korpusa svih radničkih prava počev od osnovnog na rad, pa preko ostvarivanja penzijsko-invalidskih nadoknada. 

Dačić je ocenio da su i sada aktuelni isti problemi i teme koje su bile aktuelne i kada je 1. maj ustanovljen kao praznik, krajem 19. veka.

"Aktuelni su u ovom trenutku reinkarnacije neoliberalnog kapitalizma u kojem se sve više sužavaju prava radnika", rekao je Dačić.

Venac na spomenik Dimitriju Tucoviću, zajedno sa Dačićem, položio je i predsednik beogradskog odbora SPS-a Aleksandar Antić koji je istakao da će SPS uvek biti na strani onih koji žive od rada.

Antić je istakao da će socijalisti u budućnosti biti strateški partner radnicima i sindikatima, naglasivši da nema socijalne pravde "ukoliko ne omogućimo otvaranje novih radnih mesta".

U Beogradu, prema rečima Antića, ima oko 100.000 nezaposlenih. Antić ističe da za SPS nema mira dok se i njima ne omogući da dođu do posla.

Antić i Dačić čestitali su 1. maj svima u Srbiji koji žive od svoga rada, a predsednik SPS-a je podsetio da su osnovni radnički zahtevi iz perioda ustanovljenja prvomajskog praznika slični današnjim zahtevima radnika.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара