Kukan: Izbori prepreka ka EU

Prevremeni izbori ne bi se pozitivno odrazili na evrointegracije Srbije, ocenio šef delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Eduard Kukan. Štrajk glađu i žeđu Tomislava Nikolića nije pravi način opozicionog delovanja, smatra Kukan.

Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan izjavio je da štrajk glađu nije način za sprovođenje politike opozicije u Srbiji i istakao da prevremeni izbori ne bi doneli pozitivne pomake za budućnost evrointegracija Srbije.

Govoreći o apelu delegacije Evropskog parlamenta i Skupštine Srbije lideru SNS-a Tomislavu Nikoliću da prekine štrajk glađu i žeđu, Kukan je rekao da to nije način za sprovođenje politike opozicije, prenosi Tanjug.

"Štrajk glađu nije ispravna politička mera koja se preduzima u situaciji kada je vreme vrlo bitno za zemlju. Tim štrajkom i svim onim što ga prati, remeti se proces u kojem je neophodno da Vlada reši ostala pitanja", rekao je Kukan.

Evropski parlament je izrazio očekivanja od političkih lidera u Srbiji da se ponašaju odgovorno i da interes zemlje stave na prvo mesto. Iz Brisela je poručeno da je uspešan nastavak evrointegracionog procesa najvažnije pitanje za Srbiju u ovom trenutku.

Kukan je u razgovoru za radio Dojče vele pozvao političko vođstvo Srbije da se koncentriše na prava pitanja sa kojima je zemlja suočena u ovom trenutku, a glavno pitanje je, gledajući iz pozicije Brisela, evropska agenda.

Iz Evropskog parlamenta poručuju da od Srbije zavisi da li će joj do kraja godine biti dodeljen status kandidata. U tom pravcu, zemlja mora posebnu pažnju da posveti potpunoj saradnji sa Tribunalom u Hagu i nastavku pregovora sa Prištinom.

Kukan zbog toga smatra da bi zemlja, u situaciji prevremenih izbora, više bila posvećena političkim kampanjama, nego ispunjavanju svog evropskog cilja.

U Evropskom parlamentu se ističe da bi svi želeli da vide Srbiju kao kandidata za članstvo u Uniji.

"Srbija je važan igrač na Zapadnom Balkanu i za sada se kreće u pozitivnom pravcu. U Briselu postoji pozitivan politički trenutak koji Srbija mora da iskoristi, kako bi napredovala na putu evrointegracija", zaključuje Kukan.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 21. apr 2011, 10:45) - Раде [neregistrovani]

Европско лицемерје

Зар ово није мешање у унутрашње ствари једне земље.

(sreda, 20. apr 2011, 22:40) - Duca [neregistrovani]

Sve je jasno!

Ne razumem o čemu priča gospodin Kukan? Pa pružen je ustupak vladajućoj koaliciji da raspiše izbore posle sticanja statusa kandidata, iako je zemlja u takvom stanju da bi izbore trebalo raspisati što pre. To što je vlast osiona i što ne želi ni da razgovara o prevremenim izborima rezulziralo je ovim pokušajem Nikolića da se skrene paznja na katastrofalno stanje u zemlji i potrebu da se vlast urazumi, jer su svi drugi pokušaji bili uzaludni. A rešenje je tako jednostavno – samo treba raspisati izbore!

(sreda, 20. apr 2011, 15:17) - Бувица [neregistrovani]

???

Ако је циљ да СРбија уђе у ЕУ по сваку цену онда је тако требало рећи! Еу ће нас примити оног тренутка када све законе, регулативе... ускладимо са њима! А с обзиром да је то јако тешко онда нема потребе да због тога народ трпи!

(sreda, 20. apr 2011, 13:27) - anonymous [neregistrovani]

To

objasnite ovim nasima sta je demokratija i da ona ima pravila.
Dosta vise ove sapunice.