Читај ми!

Kukan: Izbori prepreka ka EU

Prevremeni izbori ne bi se pozitivno odrazili na evrointegracije Srbije, ocenio šef delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Eduard Kukan. Štrajk glađu i žeđu Tomislava Nikolića nije pravi način opozicionog delovanja, smatra Kukan.

Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan izjavio je da štrajk glađu nije način za sprovođenje politike opozicije u Srbiji i istakao da prevremeni izbori ne bi doneli pozitivne pomake za budućnost evrointegracija Srbije.

Govoreći o apelu delegacije Evropskog parlamenta i Skupštine Srbije lideru SNS-a Tomislavu Nikoliću da prekine štrajk glađu i žeđu, Kukan je rekao da to nije način za sprovođenje politike opozicije, prenosi Tanjug.

"Štrajk glađu nije ispravna politička mera koja se preduzima u situaciji kada je vreme vrlo bitno za zemlju. Tim štrajkom i svim onim što ga prati, remeti se proces u kojem je neophodno da Vlada reši ostala pitanja", rekao je Kukan.

Evropski parlament je izrazio očekivanja od političkih lidera u Srbiji da se ponašaju odgovorno i da interes zemlje stave na prvo mesto. Iz Brisela je poručeno da je uspešan nastavak evrointegracionog procesa najvažnije pitanje za Srbiju u ovom trenutku.

Kukan je u razgovoru za radio Dojče vele pozvao političko vođstvo Srbije da se koncentriše na prava pitanja sa kojima je zemlja suočena u ovom trenutku, a glavno pitanje je, gledajući iz pozicije Brisela, evropska agenda.

Iz Evropskog parlamenta poručuju da od Srbije zavisi da li će joj do kraja godine biti dodeljen status kandidata. U tom pravcu, zemlja mora posebnu pažnju da posveti potpunoj saradnji sa Tribunalom u Hagu i nastavku pregovora sa Prištinom.

Kukan zbog toga smatra da bi zemlja, u situaciji prevremenih izbora, više bila posvećena političkim kampanjama, nego ispunjavanju svog evropskog cilja.

U Evropskom parlamentu se ističe da bi svi želeli da vide Srbiju kao kandidata za članstvo u Uniji.

"Srbija je važan igrač na Zapadnom Balkanu i za sada se kreće u pozitivnom pravcu. U Briselu postoji pozitivan politički trenutak koji Srbija mora da iskoristi, kako bi napredovala na putu evrointegracija", zaključuje Kukan.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво