Prepirka zbog Nikolića

Štrajk glađu i žeđu lidera naprednjaka Tomislava Nikolića bio je tema polemika u Skupštini. Poslanici SRS-a tvrde da je u pitanju farsa, dok SNS kaže da je stanje Nikolića kritično.

Početak sednice Skupštine Srbije obeležila je oštra polemika poslanika SRS-a i SNS-a o štrajku glađu i žeđu lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, tokom koje su radikali naveli da sumnjaju u Nikolićev štrajk.

U okviru vremena za postavljanje pitanja, poslanica SRS-a Vjerica Radeta rekla je da je Nikolićev štrajk "farsa", što znaju svi građani Srbije i da je Nikolić otišao u bolnicu da se "izležava i pravi komediju", dok je poslanik SNS-a Dragan Šormaz naveo da "građani znaju šta se dešava u bolnici i da je situacija kritična".

Vjerica Radeta, koja je za Nikolića rekla da je "cirkuzant koji se izležava pred kamerama i glumi štrajk", navela je da su svi, pa i SNS, shvatali da je zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić "nasankao" Nikolića, jer "želi da ga se što pre politički otarasi".

Prema njenim rečima, Nikolić svaki dan izgleda sve "bucmastije, jer ga očigledno dobro hrane i poje". Vjerica Radeta je upitala ko bi mogao onako da se ponaša ako ne pije vodu i da mu se čak "ni usta nisu osušila".

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a Aleksandar Martinović pročitao je, kako tvrdi, medicinske nalaze za koje je rekao da ukazuju da je Nikolićevo stanje dobro.

Šormaz je ocenio da nazvati farsom štrajk Nikolića više govori o onima koji to kažu i da je situacija ozbiljna i da nije za takve vrste komentara. On je optužio medije za koje je rekao da su pod kontrolom potpredsednika DS-a Dragana Đilisa i da se trude da banalizuju ceo slučaj.

SNS i Nova Srbija: Vlast vodi državu u "haos"

Šormaz i šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić pitali su kada će biti raspisani izbori jer, naveli su, aktuelna vladajuća koalicija vodi Srbiju u "haos".

Šormaz je pitao kada će premijer Mirko Cvetković da podnese ostavku pa da se ide na izbore.

"Pitam premijera dokle misli da njegova vlada uništava državu i osiromašuje građane", naveo je Šormaz i dodao da se vladajuća koalicija plaši izbora.

Šormaz je upitao da li je lider naprednjaka kriv što je za vreme mandata vladajuće koalicije 400.000 ljudi ostalo bez posla, što su plate u proseku niže za 100 evra, što Srbija beleži rekordnu inflaciju u Evropi, što rastu cene i što su penzije daleko niže nego u vreme kad je vladajuća koalicija preuzela vlast.

Posle polemike, parlament je raspravljao o amandmanima na predložene finansijske zakone. Tokom rasprave, poslanici opozicionih SNS, SRS i DSS-a ocenili su da država predloženim zakonima iz oblasti finansija onemogućava konkurenciju na tržištu finansijskog kapitala.

Opozicija: Potrebna konkurencija na tržištu finansija

Opozicija je ocenila da država ne štiti interese građana i da bi na tržištu finansijskog kapitala trebalo da postoji otvorena tržišna utakmica, ali da se ta oblast u Srbiji ne može unaprediti prepisivanjem evropskih direktiva.

Poslanici DSS-a zatražili su amandmanom da se minimalni iznos novčanog dela osnivačkog kapitala davaoca lizinga smanji sa pet na tri miliona evra, što Vlada nije prihvatila. Takav predlog DSS je objasnio time što je iznos od pet miliona evra previsok i onemogućava konkurenciju na tržištu.

Poslanici SRS-a su, takođe, naveli su da bi na tržištu finansijskog kapitala trebalo da postoji otvorena tržišna utakmica, kako bi građani i privrednici dobili najbolje usluge.

Poslanici SNS rekli su da u Srbiji nema dovoljno kapaciteta za štednju koja bi bila uložena u investicione fondove, navodeći da država, kroz velike poreske olakšice fondovima, šalje poruku da se ulaže u banke i fondove, a ne u proizvodnju.

Naprednjaci su ocenili i da je jedini način izlaska iz ekonomske krize subvencionisanje privrede i poljoprivrede, dok se, kako su naveli, država samo zadužuje da bi pokrila deficit.

broj komentara 45 pošalji komentar
(sreda, 20. apr 2011, 09:59) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Sve ovo podseca na Srecka Sojica i njegovu politiku

(sreda, 20. apr 2011, 05:13) - placko [neregistrovani]

1M evrica

Trazim od drzave milion evra.
Ako mi ne izadje u susret pocinjem strajk gladju i zedju, a mozda i vazduh prestanem da udisem...

(sreda, 20. apr 2011, 00:47) - anonymous [neregistrovani]

Pokusacu jos jedared,

Nikolicu, pa dobro, zar posle svega ima tu nesto ne jasno. Koliko iskrenih srpskih patriota je bilo zrtvovano u ime Srbije u proslosti i svaki put to zrtvovanje se svede na onu narodnu izreku "pojeo vuk magare". Mudrost, samo mudrost, ostalo ne vredi Nikolicu!

(sreda, 20. apr 2011, 00:46) - anonymous [neregistrovani]

ne

..bolje onda kantonizacija,ili jos bolje opstinalizacija..

(utorak, 19. apr 2011, 22:22) - anonymous [neregistrovani]

Podela Srbije

Federalizacija je resenje!!!

(utorak, 19. apr 2011, 22:13) - marko [neregistrovani]

spasite ovu zemlju

U pocetku mi je ovo izgledalo smesno i glupavo, medjutim donekle on osluskuje glas naroda i koliko njega optuzuju da zeli vlast toliko sebicno ovi drugi ne zele da napuste vlast. U srbiji je tesko i nece se nista promeniti do naredne godine, pa zasto ne pruziti narodu da donekle donosi neke odluke i da se zabavi. Dajte referendum o izborima ako ne zelite raspisati izbore. Nema smisla praviti se da sada u zadnjih par meseci nesto se radi,a zadnjih tri godine se koracalo u nazad. A Tomu, njemu zabranite da se bavi politikom, jer u svakom slucaju narod ce prezreti, jer ovo sto radi je za svaku osudu i ne postoji normalna rec opisati tako nesto. Zalosni smo sami sebi.

(utorak, 19. apr 2011, 21:23) - anonymous [neregistrovani]

Simulant

Ma sigurno je simulant.Hrani se solarnom energijom.

(utorak, 19. apr 2011, 20:51) - anonymous [neregistrovani]

Predlog

Ljudi!
Ajde da glasamo za kralja.

(utorak, 19. apr 2011, 20:27) - anonymous [neregistrovani]

podgorica

A počinusmo od kada se odvojismo

(utorak, 19. apr 2011, 20:25) - anonymous [neregistrovani]

lol

E pa stvarno...