Amerikanci napuštaju Bondstil

Američke snage uskoro će zatvoriti bazu Bondstil kod Uroševca, jer je prestala potreba za njenim postojanjem. U jednom trenutku, u bazi bilo čak 7.000 vojnika.

Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del najavio je skoro zatvaranje američke vojne baze "Bondstil", koja se nalazi u blizini Uroševca.

"Priče da je "Bondstil" izgrađen i da se koristi kako bi se pokazala snaga i moć Sjedinjenih država u regionu je samo mit", rekao je Del za Balkan insajt, navodeći da je velika baza kod Uroševca postala "finansijski teret" Americi, pa se novim vojnim budžetom i strategijom u regionu predviđa se njeno gašenje.

Del kaže da je "Bondstil" veoma dragocen, ali se radi o prinudnim restriktivnim merama, tako da SAD ne žele da "drže više od onoga što je neophodno", posebno u regionima koji "više nisu tako visoko na listi američkih prioriteta".

"Vidite događaje u drugim zemljama, situaciju u Avganistanu, masovne proteste na Bliskom istoku, to utiče da političari menjaju prioritete i razmatraju važnije stvari", rekao je Del.

Baza Bondstil je izgrađena juna 1999. godine, odmah po dolasku američkih marinaca na Kosovo. Šatore, koje je postavila prethodnica snaga SAD, u nekoliko narednih godina zamenile su montažne kućice.

Za ovu bazu vezano je nekoliko nikada razjašnjenih kontroverzi, poput izveštaja Saveta Evrope iz 2005. godine u kojem je Bondstil opisan kao "mali Gvantanamo", jer su se tu navodno odvijale prilično mutne radnje vezane za osobe osumnjičene za radikalni islam.

U maju 2001. godine, iz Bondstila je pobegao Fljorim Ejupi, osumnjičen da je postavio bombu koja je eksplodirala ispod autobusa "Nišekspresa" kod Podujeva i ubija 11, a ranila 40 putnika, Srba.

Iѕ Bondstila je u Nemačku, tajno, prebačen i Ramuš Haradinaj kada je ranjen u obračunu sa rivalskim klanom Musaj, a američki policajci su, tom prilikom, sa mesta okršaja odneli sav dokazni materijal.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво