Jačanje rusko-srpske saradnje

Nema granica u ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije, rekao predsednik Tadić posle razgovora sa ruskim premijerom Putinom. Ruske kompanije pomoći će Srbiji u izgradnji železničkih pruga, a srpski građevinari učestvovaće u pripremi Olimpijskih igara u Sočiju i Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, najavio Putin. Potpisano više bilateralnih sporazuma.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je razgovore sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom i ruskom delegacijom kao izuzetno uspešne, koji će unaprediti nivo saradnje dve zemlje.

"Rusija je jedan od najznačajnijih partnera naše zemlje, sa kojom imamo jedan od najviših stepena saglasnosti o međunarodnim pitanjima", poručio je Tadić i istakao da nema granica u ekonomskoj saradnji dve zemlje. 

Sa druge strane, ruski premijer Vladimir Putin rekao je da se spisak zajedničkih ekonomskih projekata dve zemlje stalno širi i da Rusija drži poziciju jednog od vodećih trgovinskih partnera Srbije.

"Razmatramo paket od 800 miliona dolara za finansiranje konkretnih projekata", rekao je ruski premijer.

"Ruske kompanije pomoći će Srbiji u izgradnji železničkih pruga, a sa druge strane, želeli bismo da iskoristimo veliko iskustvo srpskih partnera u izgradnji turističkih objekata", rekao je premijer Putin.

Rusija će odobriti Srbiji kredit od 200 miliona dolara za modernizaciju železnice, precizirao je ruski ministar za saobraćaj Igor Levitin.

Putin je rekao da se očekuje učešće srpskih građevinskih kompanija u pripremi Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine i Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, na koje će Rusija potrošiti bar deset milijardi dolara.

Govoreći o Evropskoj uniji, Vladimir Putin je rekao da Rusiju ne zabrinjava težnja Srbije da postane članica Unije.

"Pažljivo ćemo pratiti i zajedno raditi da evropska integracija ne bi izazvala štetu po rusko-srpske odnose", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Tadić je istakao da je "strateško opredeljenje Srbije da bude članica Evropske unije" i istovremeno ima "strateški interes oko saradnje sa Rusijom, uključujući i energetiku".

"Ne vidim mogućnost da EU reši energetske potrebe bez partnerstva sa Rusijom", rekao je Tadić i izrazio uverenje da će i "Srbija biti deo tog aranžmana".

Predsednik Boris Tadić je Rusiji i premijeru Putinu zahvalio na podršci po pitanju Kosova i Metohije.

"Rusija je bila i ostaće saveznik Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji i ne treba objašnjavati razloge za to. Oni proizlaze iz istorijskih veza i bliskosti dve zemlje", poručio je Putin.

"Sve što ide u korist Srbije odgovara interesima Rusije", rekao je Putin odgovarajući na novinarsko pitanje kako se oseća kao počasni građanin Kosova.

Tadić je, takođe, zahvalio na podršci Rusije, koja je u vreme svetske finansijske krize, pomogla Srbiju kreditom od 200 miliona dolara. 

Kada je reč o izgradnji gasovoda "Južni tok", Tadić je ocenio da je taj projekat od izuzetnog značaja za čitav evropski kontinent, a od Putina je, kako je rekao, dobio uveravanje da će projekat biti realizovan u narednim godinama.

Boris Tadić je rekao i da je investicija "Gasproma" u Naftnu industriju Srbije dala rezultate, jer je ta kompanija ostvarila profit i dodao da su obe zemlje zainteresovane za nastup NIS-a na regionalnim tržištima.

Tadić je rekao da u budućnosti očekuje i investicije u Rafineriju "Pančevo".

Putin je zvaničnu posetu Srbiji započeo razgovorom sa Tadićem u Palati Srbije. Na sastanku Tadića i Putina, koji je trajao sat vremena duže nego što je predviđeno, predsednik Srbije je ukazao da na tradicionalnu bliskost dva naroda upućuje i sličnost zastava dve zemlje i najavio potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu.

Ruski premijer je istakao da mu je drago što je posle 10 godina ponovo u Beogradu i što će videti do kog stepena su ostvareni dogovori predstavnika dve zemlje.

Predsednik Boris Tadić rekao je da je Srbija zemlja velikog prijateljstva prema Rusiji i ruskom narodu.

Putin u Skupštini

Ruski premijer posetio je srpski parlament. Prilikom susreta sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović i šefovima poslaničkih grupa, Putin je rekao da u Rusiji nema nijedne političke stranke koja nije prijatelj Srbije.

Putin je ukazao na značaj parlamentarne saradnje dve zemlje, rekavši da treba proširiti saradnju poslaničkih grupa i različitih parlamentarnih tela da bi se formulisale zajedničke pozicije na međunarodnom nivou.

Predsednica Skupštine rekla je da Srbija i Rusija, bez obzira na veličinu i ekonomsku moć, jedna drugu smatraju za partnera, a da će poseta premijera Putina dati nov, još snažniji impuls daljem razvoju ekonomskih odnosa dveju država. Ruski premijer zadržao se u Skupštini skoro sat vremena.

Dolazak premijera Putina pred zdanje Doma narodne skupštine pozdravilo je nekoliko stotina građana okupljenih pored zgrade parlamenta, uzvicima dobrodošlice i aplauzom.

Gost iz Moskve ponovo se sastao sa srpskim državnim vrhom na radnom ručku u zdanju na Andrićevom vencu. Darivan je knjigom "Srbija od zlata jabuka" na ruskom jeziku ne bi li još bolje upoznao zemlju u čijih je 11 gradova počasni građanin.

Orden Svetog Save za Putina

Ruski premijer posetio je večeras hram Svetog Save na Vračaru, gde mu je patrijarh srpski Irinej uručio Orden Svetog Save Prvog stepena.

Patrijarh Irinej je Putinu zahvalio za ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i nastojanju i podršci Rusije da Kosovo i Metohije ostane u sastavu Srbije.

Putinu je Orden Dekretom Svetog arhijerejskog Sinoda dodeljen još 2007. godine na predlog tadašnjeg srpskog patrijarha Pavla, ali mu je on uručen večeras, jer ranije nije bilo prilike za to.

Ovo najviše crkveno odlikovanje do sada su dobile brojne istaknute ličnosti iz raznih sfera života.

Obilaskom najveće pravoslavne crkve na Balkanu, Putin je završio jednodnevnu posetu Beogradu.

Posetu ruskog premijera pratilo je više od 400 stranih i domaćih novinara.

Број коментара 88

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво