Ekonomija u fokusu Putinove posete

Cilj posete ruskog premijera Vladimira Putina jeste produbljivanje ekonomske saradnje. Očekuje se da Putin ohrabri nove ekonomske projekte, pre svega energetsku saradnju.

Od poslednje posete Vladimira Putina Srbiji prošlo je deset godina. Obe zemlje su se od tada promenile kao i njihovi odnosi. Politički kontakti na rešavanju kriznih situacija sve više ustupaju mesto ekonomskim projektima.

U trenutku kada je ruski predsednik Dmitrij Medvedev, 2009. godine, doputovao u Beograd, trgovinska razmena dveju zemalja bila je u blagom padu, uprkos Sporazumu o slobodnoj trgovini.

Savetnik u Odboru za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije Dejan Delić smatra da je, kada se isključe energenti iz uvoza, razmena sa Rusijom gotovo izjednačena.

"U Rusku Federaciju tradicinalno izvozimo podne obloge, lekove, prehrambene proizvode i u tim segmetima postoji dosta prostora za unapređenje saradnje", rekao je Delić za RTS.

Prema njegovim rečima, prepreke da ta saradnja bude veća jesu nepoznavanje tržišta i nepoznavanje procedura koje su neophodne za izvoz na rusko tržište.

"Kvalitet, cene, količina i kontinuitet isporuke su preduslovi koji delegiraju naše proizvođače za izlazak na ta tržišta. To su, dakle, preduslovi bez kojih ne možete ni da pokušavate", rekao je Delić.

Delić ističe da je građevinarstvo jedna od grana insustrije koja je perspektivna za rusko tržište.

Šanse za razvoj 

Statistike pokazuju da Srbija i dalje ima veliki deficit u trgovini sa Rusijom, oko milijardu i šesto miliona dolara, ali se taj deficit u 2010. godini smanjio, jer je izvoz Srbije porastao za čak 55 odsto.

Za 541 milion dolara izvezli smo voća, povrća, podnih obloga, lekova, guma, bakarne žice. Porastao je i uvoz iz Rusije za osam odsto. Uvozili smo, kao i ranije, uglavnom energente i sirovine.

Završen je proces prodaje NIS-a za koji je "Gaspromnjeft" uplatio 400 miliona evra. U 2010. godini, u modernizaciju preduzeća novi ruski vlasnik uložio je 210 miliona dolara i 60 miliona u zaštitu životne sredine.

Početkom 2010. godine, počela je izgradnja gasovoda Niš-Leskovac koju sa 24 miliona dolara finansira rusko-srpsko preduzeće "Jugorosgas". Od 52 kilometra, izgrađeno je 36 kilometara.

Tokom posete predsednika Medvedeva, dogovoreno je da će Rusija Srbiji odobriti kredit do milijardu dolara. Oko 360 miliona dolara je za popunjavanje budžetskog deficita.

Od tog novca, 80 miliona već je leglo na račun Vlade Srbije. Ostatak kredita je za razvojne projekte. Srbija se opredelila da to bude obnova železnice i čeka se završetak konkretnih projekata.

Od predstojeće posete premijera Putina očekuje se da ohrabri nove ekonomske projekte, pre svega energetsku saradnju.

Svetski mediji očekuju da će Putin u Sloveniji, a zatim u Srbiji pozvati da se ubrza rad na izgradnji gasovoda "Južni tok", pogotovo u svetlu bliskoistočnih previranja koja ugrožavaju snabdevanje Evrope gasom i da možda prokomentariše najnovije predomišljanje Turske i Bugarske u vezi sa tim projektom.

Vesti o tome da će predmet razgovora biti izgradnja gasnih elektrana u Srbiji, kupovina javnih preduzeća ili čak izgradnja novog stadiona Crvene zvezde za sada su samo na nivou spekulacija.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи