Konzulat Srbije u Herceg Novom

Zajednička budućnost Srbije i Crne Gore je u Evropskoj uniji, rekao predsednik Tadić prilikom otvaranja konzulata Srbije u Heceg Novom. Konzulat je još jedan dobar most sa Srbojom, istakao crnogorski predsednik Filip Vujanović.

Predsednici Crne Gore i Srbije, Filip Vujanović i Boris Tadić, otvorili su danas konzulat Srbije u Herceg Novom. 

Tadić je ocenio da će konzulat obezbediti veći nivo povezivanja građana dve zemlje, čija je zajednička budućnost u Evropskoj uniji.

"Konzulat će biti od koristi građanima Herceg Novog i čitave Boke, kao i mnogim turistima iz Srbije koji će posećivati Crnu Goru", naveo je Tadić.

Tadić je istakao da bi dve zemlje, pre nego što postanu članice Unije, trebalo da iskoriste sve potencijale međusobne saradnje na prostoru zapadnog Balkana.

"U tom poslu zajednički učestvujemo, podstičemo saradnju uspostavljanjem boljih odnosa, istovremeno poštujući jedni druge, poštujući dignitet i jedne i druge zemlje, poštujući sve identitete koji postoje na ovom našem zajedničkom prostoru, pod ovim nebom, istovremeno verujući da nam je mesto u EU, u zajednici sa svim evropskim narodima", rekao je Tadić.

Vujanović je istakao da ga raduje način na koji "podstičemo razvoj i saradnju, kako ekonomsku tako i kroz komunikaciju građana".

"Veseli me da će naši prijatelji, državljani Srbije, kada budu u Kotoru, Tivtu, Budvi i Herceg Novom ovde u konzulatu obavljati svoje diplomatsko konzularne poslove", rekao je Vujanović, uveren da je to još jedan "dobar most sa Srbijom".

Konzularno područje obuhvataće teritorije opština Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva, a dužnost generalnog konzula, po odluci Vlade Srbije, obavljaće Marina Jovićević.

Povodom otvaranja konzulata, u Galeriji "Josip-Bepo Benković" otvorena je izložba naslovljena "Ivo Andrić pisac i/ili diplomata", u znak sećanja na 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Tadić se prethodno u Nikšiću sastao sa episkopom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikijem. U obližnjem selu Jasenovo Polje sa ocem i bratom tenisera Novaka Đokovića, posetio je rodnu kuću Novakovog dede, a zatim i svoje rođake u Gornjem Polju.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво