Ugljanin za odlaganje izbora

Sulejman Ugljanin očekuje odlaganje ponovljenih izbora za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine, koji su zakazani za 17. april. Tri izborne liste zainteresovane za odloganje izbora, rekao Ugljanin.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin rekao je da očekuje odlaganje ponovljenih izbora za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine, koji su zakazani za 17. april.

Ugljanin tvrdi da su sve tri izborne liste, učesnice prošlogodišnjih junskih izbora zainteresovane da oni budu odloženi.

"To bi bilo dobro, i ja to očekujem", rekao je Ugljanin u Vladi Srbije nakon potpisivanja ugovora o emitovanju dokumentarnog serijala Druga strana Srbije.

Odlaganje ponovljenih izbora ranije je zatražio Centar za praktičnu politiku i organizacije članice Koordinacije civilnog društva u Sandžaku, koji čine više nevladinih organizacija u Sandžaku.

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom sastavu i narodni poslanik Esad Džudžević takođe je ranije Tanjugu rekao bi ponovljanje tih izbora trebalo odložiti.

Tada je rekao da među Bošnjacima postoji ideja da se formira jedinstvena lista od predstavnika tri izborne liste - Bošnjačke kulturne zajednice koju je predvodio glavni muftija Muamer Zukorlić i koja je osvojila najviše, 17. od 35, većničkih mandata, Bošnjačke liste na čijem čelu je bio Džudžević i koja je osvojila 13 mandata i Bošnjačkog preporoda, blizak osnivaču Sandžačke demokratske partije Rasimu Ljajiću, sa pet mandata.

Bošnjačka nacionalna manjina u Srbiji je jedina koja nakon prošlogodišnjih izbora nije formirala nacionalni savet, odnosno Bošnjačko nacionalno veće, jer nijedna od tri liste nije imala većinu.

Muftija Zukorlić se, međutim, protivi ponavljanju izbora i najavljuje aktivan bojkot.

Objasnio je da Bošnjačko nacionalno veće već postoji i da je to ono koje je njegova Bošnjačka kulturna zajednica formirala uz podršku dvojice većnika sa liste Bošnjačkgo preporoda, 6. jula prošle godine.

broj komentara 0 pošalji komentar