Tadić u Kjotu

Predsednik Srbije Boris Tadić obišao drevnu japansku prestonicu Kjoto, na kraju višednevne posete Japanu. To je prva poseta predsednika Srbije na tako visokom nivou za poslednje četiri decenije.

Obilaskom Kjota, drevne prestonice Japana, predsednik Srbije Boris Tadić završio četvorodnevnu posetu toj zemlji.

Tadić je u Kjotu, bivšoj japanskoj prestonici i sedištu drevne kulture, a sada jednom od najposećenijih gradova, obišao Zlatni paviljon i Šogunovu palatu, dva od 17 spomenika koji su svrstani u svetsku kulturnu baštinu.

Zlatni paviljon izgrađen je u 14. veku, ali je početkom pedesetih godina prošlog veka izgoreo do temelja. Ponovo je sagrađen 1955. godine.

Kjoto je poznat i kao akademski centar zemlje, ali i kao sedište čuvene kompanije za izradu video-igrica "Nintendo".

Poseta Japanu značajna je kao prva poseta prvog čoveka Srbije, od kada su Srbija i Japan uspostavili diplomatske odnose, još 1882. godine. Važan gest jeste taj što je Tadića primio japanski car, što se smatra velikom počašću, javlja izveštač RTS-a Zoran Stanojević.

Poseta srpske delegacije je i prilika da se ozvaniče sporazumi poput onog o ukidanju viza, ali i da se objavi da je Japan dao Srbiji jenski kredit, odnosno, zajam od 28,2 milijarde jena za desumporizaciju termoelektrane u Obrenovcu.

Japanski investitori i zvanično su pozvani da investiraju u Srbiji, što je za Japance, koji drže do protokola, veoma značajno.

Zaključak četvorodnevne posete srpske delegacije jeste da su japansko-srpski politički odnosi veoma dobri, ali da ima mesta da se poprave slabi ekonomski odnosi dve zemlje. 

Tadić u Kjoto stigao je iz Tokija, gde ga je primio car Akihito i gde se susreo sa predstavnicima vlasti i privrednicima.

Predsednik Srbije je razgovarao sa premijerom Japana Naoto Kanom i otvorio biznis forum na kojem je japanskim privrednicima poručio da mogu da ulažu u Srbiji, jer je Srbija demokratska i politički stabilna.

Posetu predsednika Srbije prate i tamošnji mediji, prenoseći, između ostalog, ocenu predsednika Parlamentarne lige prijateljstva Japan-Srbija Ićira Aisave da je reč o istorijskoj poseti koja će učvrstiti odnose dve zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво