Kraj prve runde pregovora

Posle prve runde pregovora Beograda i Prištine ostvaren napredak, složili se šefovi pregovaračkih timova Borislav Stefanović i Edita Tahiri.

U Briselu je završena prva runda razgovora predstavnika Beograda i Prištine, koji se odvijaju uz posredovanje Evropske unije.

Šefovi pregovaračkih timova Borislav Stefanović i Edita Tahiri složili su se da je ostvaren napredak ka rešavanju pitanja koja su bila tema razgovora i da se do nekih konkretnih rešenja može doći već u narednim danima.

Stefanović je rekao da se tokom razgovora pokazalo da postoji kapacitet i spremnost da se pitanja rešavaju. On je, takođe, istakao da je posredovanje EU u dijalogu veoma dobro i statusno neutralno.

Na dnevnom redu bila su pitanja matičnih knjiga, katastara, aviosaobraćaja, telekomunikacija, carinskih pečata, predsedavanje CEFTA.

Tačno smo locirali mesta na kojima se spajaju naši pogledi. Utvrdili smo određene modalitete. Mi smo dali konkretne predloge za svaku temu, svaki od naših predloga je dobro argumentovan, rekao je Stefanović.

On je precizirao da je napredak ostvaren oko pitanja katastra i matičnih knjiga, telekomunikacija i aviosaobraćaja, ali da je taj napredak bio nešto manji u domenima u kojima se više zalazi u pitanje suvereniteta, kao što su carinski pečati.

Definitivno smo locirali potrebu da dođe do jasne razmene podataka koji se tiču pravne i imovinske sigurnosti oko katastra, ali i oko neophodnosti da se uspostavi normalna komunikacija kroz regulaciju aviosaobraćaja, kao i oko pitanja koja se tiču predsedavanja Cefti, rekao je on.

Edita Tahiri naglasila je potrebu za rešavanjem pitanja carinskih pečata, kako bi se normalizovao izvoz i uvoz.

Napredovali smo kada je reč o iznošenju predloga, pokušavanju da nađemo zajedničke osnove, ali sva ta pitanja treba dodatno obraditi u narednim fazama. Napravljen je dobar napredak, ali ne mogu reći koliki, rekla je Edita Tahiri, dodajući da su obe strane naporno radile tokom prethodna dva dana.

Posvećenost nastavku razgovora

Robert Kuper, koji u ime EU vodi pregovore kaže da su razgovori počeli u dobroj i prijateljskoj atmosferi i da je glavni cilj - uneprediti život ljudi.

Evropska unija naznačila je i koji bi ciljevi dijaloga trebalo da budu - da se otklone prepreke koje imaju negativan uticaj na svakodnevni život ljudi, poboljša saradnja i postigne napredak na putu ka EU.

Sledeći sastanak biće održan krajem marta u Briselu.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара