Reagovanja na novi Cvetkovićev kabinet

Novi sastav rekonstruisane Vlade podelio je političku javnost u Srbiji. Vlast poručuje da je zadovoljna, jer je dogovor postignut, dok opozicija smatra da je rekonstrukcija marketinški potez kojim Vlada kupuje vreme do izbora.

Konačno se može govoriti o konkretnim imenima u rekonstruisanoj Vladi, posle predloga za sastav novog kabineta koji je danas predložio premijer Mirko Cvetković. Pripadnici vladajuće koalicije su zadovoljni, jer je dogovor konačno postignut, dok opozicija smatra da nisu napravljene ozbiljne promene.

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, čije ime je u javnosti otvorilo javnu raspravu o rekonstrukciji, kaže da je zadovoljan zbog manjeg sastava Vlade i zbog toga što je očuvana stabilnost koja će, kako je rekao, pogodovati privlačenju stranih investicija.

Dinkić je, na konfereniciji za novinare, rekao da je zamolio Vericu Kalanović da prihvati mesto potpredsednika Vlade, zbog, kako kaže, morala koji je iskazala posle pokretanja postupka za njegovo razrešenje, kao i stručnosti i energije.

Kalanovićeva će ubuduće, prema njegovim rečima, koordinirati radom ekonomskih resora u Vladi i institucija od značaja za privredni razvoj, aktivnostima za privlačenje domaćih i stranih investicija, projektima Nacionalnog investicionog plana, kao i unapređenjem uslova privređivanja u Srbiji.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije odbacuje mogućnost da će, iako nije u Vladi, svojim kadrovima, vladati iz senke.

Prema mišljenju ministra za dijasporu Srđana Srećkovića, sada je važno da Vlada pokaže jedinstvo i odlučnost u sprovođenju politike evropskih integracija.

"Personalna pitanja su najmanje važna u ovom trenutku", rekao je Srećković, naglašavajući da je uveren da ove godine Srbija može da dobije kandidaturu za članstvo u EU i popravi svoje ekonomske prilike.

Lider lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da će podržati rekonstrukciju Vlade, jer će to doprineti početku sporovođenja dogovora postignutog u vladajućoj koaliciji.

Veća ovlašćenja premijera

Komentarišući rekonstrukciju Vlade, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković kaže da je dobro što će premijer ubuduće imati i dodaje da očekuje da će Srbiji sa novim sastavom Vlade biti bolje.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Momo Čolaković zadovoljan je što je postignut dogovor u vladajućoj koaliciji i što će posao na rekonstrukciji brzo biti završen i u parlamentu.

Spisak ministara i struktura rekonstruisanog kabineta opoziciji ne uliva više poverenja. Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić ocenio je današnji predlog sastava Vlade kao žalostan.

"Da nije žalosno, bilo bi smešno. Zar su to ozbiljne promene? Treba li narod da izađe da kliče na taj predlog?", upitao je Vučić na konferenciji za novinare u sedištu SNS-a.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić smatra da Vlada sa manjim brojem ministara i personalnim promenama neće bolje raditi, već da rekonstrukcijom vladajuća većina kupuje vreme do raspisivanja izbora kao i da su neka ministarstva neprirodno spojena.

Ni šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić ne očekuje da će rekonstruisana Vlada raditi bolje i ocenjuje da će preostalo vreme do raspisivanja izbora biti katastrofalno i za Srbiju i za njene građane.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović ne očekuje efikasniji i kvalitetniji rad Vlade i smatra da građani, posle promena u Vladi, neće osetiti poboljšanje.

"Marketinški dobro upakovano"

Analitičar Milan Nikolić kaže da su neka ministarstva čudno sastavljena poput Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, kao i da ga čudi što su ljudska prava u domenu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, umesto da budu u Ministarstvu pravde.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ocenio je da je predlog za novu rekonstruisanu Vladu marketinški dobro upakovan, ali da se ne može reći da se radi o kozmetičkoj promeni njenog sastava.

"Nešto je manji sastav, ali gotovo isti broj članova Vlade. Puno je starih-novih imena i uspelo se u nastojanju da logika podele ministarstava bude u skladu sa dogovorom vladajuće koalicije", rekao je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, vlast je nakon nedavnog mitinga dela opozicije morala da povuče jake poteze i konačno je obavila tu priču o rekonstrukciji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара