Goranci nemaju drugu državu

Predsednik Građanske inicijative Goranaca Orhan Dragaš rekao da su Goranci u Srbiji neshvaćeni i izloženi prisilnoj asimilaciji. U Srbiji niko ne sme biti diskriminisan, poručio ministar policije Ivica Dačić.

Goranci u Srbiji su neshvaćeni i izloženi prisilnoj asimilaciji, izjavio je predsednik Građanske inicijative Goranaca Orhan Dragaš.

Dragaš je na Kongresu Građanske inicijative Goranaca rekao da Goranci u sredinama u koje su došli nakon što su pobegli od siromaštva i terora na Kosovu i Metohiji nisu naišli na razumevanje i da su izloženi "asimilaciji, poniženju i pretnjama".

"To je bilo posebno izraženo nakon samoproglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, kada su Goranci u Srbiji napadani jer su svi mislili da su u pitanju Albanci", rekao je Dragaš.

"Nećemo menjati ime, ostajemo Goranci, a vi učite ko smo", poručio je Dragaš i naglasio da Goranci nemaju drugu zemlju nego Srbiju i da niko nema prava da na nju polaže više nego oni.

Dragaš je dodao da Goranci nemaju svoj nacionalni savet, a da se za svoja prava jedino bore preko stranke, Građanske inicijative Goranaca.

Zamenik predsednika Vlade i ministar policije Ivica Dačić istakao je da niko ne sme da bude obespravljen.

"Niko ko nije Srbin ne sme da bude diskriminisan zbog toga, ali isto i Srbi koji žive u sredinama gde su u većini predstavnici drugih naroda takođe ne smeju biti diskriminisani ," rekao je Dačić i naglasio da očuvanje identiteta manjinskih zajednica ne može da šteti modernoj i demokratskoj državi kakva Srbija treba da bude.

Dačić: Poremećen sistem vrednosti

Dačić je konstatovao da je sistem vrednosti u Srbiji danas veoma poremećen i da se ljudi takmiče u negativnim stvarima, umesto da se bore za bolji i kvalitetniji život.

"Naša budućnost, kao i prošlost, treba da bude ispunjena zajedništvom Srba i Goranaca, sa ciljem da očuvamo miran život svih nas u Srbiji", istakao je Dačić i dodao da je bilo nasilničkih činova nad Gorancima, ali da su ti slučajevi rešeni.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obratio se okupljenima rečima da je različitost u Srbiji blagoslov, a ne hendikep i da sve građane u Srbiji more iste muke, bez obzira na njihovu različitost.

Profesor Filozofskog fakulteta Nikola Samardžić rekao je da su Goranci most između Albanaca i Srba, između islama i hrišćanstva, ali i jedina zajednica koja može da pomiri te suprotnosti.

Građanska inicijativa Goranaca osnovana je 2002. godine, s ciljem očuvanja identiteta Goranaca u Srbiji.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво