O rekonstrukciji do kraja sedmice

Odluka o tome da li će rekonstrukcija Vlade biti sprovedena kroz kadrovske promene ili će broj ministarstava biti smanjen biće doneta do kraja sedmice, najavio premijer Mirko Cvetković. Lider socijalista Ivica Dačić kaže da nije dobio poziv za razgovore o rekonstrukciji Vlade.

Premijer Mirko Cvetković najavio je da će do kraja sedmice odlučiti hoće li rekonstrukcija Vlade Srbije biti sprovedena kroz kadrovske promene ili će i broj ministarstava biti smanjen.

Cvetković je u intervjuu za magazin Ekonomist rekao da mu odluka o "rekonfiguraciji" Vlade izgleda primamljivije, ali da nije sigurno da li će je prihvatiti koalicioni partneri, ni da li je izvodljiva u kratkom roku.

Prema Cvetkovićevim rečima, smanjenje broja resora bi verovatno bilo efikasnije, a spajanjem bi mogli da budu obuhvaćeni i resori koji pripadaju različitim koalicionim partnerima. Međutim, to bi podrazumevalo promenu koalicionog sporazuma, Zakona o Vladi i budžeta.

Osvrćući se na razrešenje bivšeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića, Cvetković je rekao da je "birajući između nikakve i vlade koja može da povrati energiju, izabrao drugu opciju".

"Bio sam čvrsto ubeđen da je odluka o Dinkićevom razrešenju jedina ispravna. U suprotnom ne bismo ni imali vladu", rekao je Cvetković, ističući da vlada bez efikasnosti, energije i rezultata nema razloga da postoji.

Na pitanje kako komentariše to što bivši ministar ekonomije i dalje tvrdi da sve odluke donosi predsednik Srbije Boris Tadić, uključujući i odluku o njegovoj smeni, Cvetković je odgovorio da je to Dinkićev pokušaj da ga diskredituje.

"To je pokušaj diskreditacije mene kao ličnosti, ali pošto ja ovde nastupam u ime institucije, nemam nameru da se na to osvrćem. Drago mi je što ne može da se nađe nijedna druga zamerka osim te, koja je čist stereotip", rekao je Cvetković i naglasio da nije postojao nikakav rezervni plan za slučaj da stranka G17 plus izađe iz vlade nakon razrešenja njenog lidera.

Dačić: Nisam dobio poziv za razgovor

Potpredsednik Vlade Srbije i lider socijalista Ivica Dačić kaže da nije dobio poziv za razgovore o rekonstrukciji Vlade, ali da je zajedničko opredeljenje svih članica koalicije da se taj posao završi što pre.

Dačić je ukazao da treba videti koji model Srbiji najviše odgovara, kada je reč o broju ministarstava i ocenio da se "stvari obično rade kampanjski, tako da je sada kampanja da treba smanjiti broj ministarstava".

"Svemu se može pristupiti demagoški i reći da će se smanjti broj ministarstava i dobiti neki politički poen na tu temu, ali će onda, prilikom formiranja sledeće vlade, možda doći do ponovnog uspostavljanja ministarstava koja se sada ukinu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je potrebno da premijer, odnosno DS, predloži rešenje koje bi se zasnivalo na nekim modelima koja postoje u drugim državama sa sličnom tradicijom i sličnim načinom organizacije državne vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара