Ministri razrešeni dužnosti

Parlament konstatovao ostavke ministara iz G17 plus, Mlađana Dinkića, Verice Kalanović i Tomice Milosavljevića. Jasna Matić, Rasim Ljajić i Snežana Samardžić-Marković vodiće resore ekonomije, zdravlja i nacionalnog investicionog plana do izbora novih ministara. Imamo stabilnu većinu u Skupštini, kaže DS.

Prvi radni dan u Skupštini Srbije u 2011. godini obeležila je debata o tome da li Vlada Srbije ima podršku 126 poslanika, pošto je iz procedure povučen predlog o objedinjavanju pojedinih tačaka dnevnog reda, zašta je opozicija kao razlog navela nepostojanje parlamentarne većine.

Na prvom ovogodišnjem vanrednom zasedanju, poslanici su konstatovali ostavke troje ministara iz stranke G17 plus - Mlađana Dinkića, Verice Kalanović i Tomice Milosavljevića.

Nije se raspravljalo ni o predlogu premijera Mirka Cvetkovića da Mlađan Dinkić bude razrešen sa funkcije ministra ekonomije.

"Budući da se nalazimo u vanrednom zasedanju, Skupština može da radi isključivo po unapred utvrđenom dnevnom redu, a predlagač nije u dnevni red stavio navedeni predlog za razrešenje", rekla je predsednica Skupština Slavica Đukić-Dejanović. 

Narodna skupština bez pretresa konstatuje da je član Vlade podneo ostavku, a danom konstatovanja ostavke članu Vlade prestaje mandat.

Predstavnici vladajuće koalicije poručili su da je Vlada stabilna i da ima podršku 126 poslanika, a činjenicu da nije imala većinu za spajanje dnevnog reda objasnili su time da pojedini poslanici sa sednice odsustvuju zbog bolesti i da među odsutnima ima poslanika svih poslaničkih grupa, a ne samo stranaka vladajuće većine.

Poslanik DS-a Jelena Trivan je istakla da su odnosi u vladajućoj koaliciji stabilni i da većina u parlamentu nije sporna.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić je, takođe, poručio da parlamentarna većina postoji i da su objektivne okolnosti, a ne politički razlozi, doveli do toga da ona danas nema 126 poslanika u skupštinskim klupama.

Polemika o koalicionoj većini 

Za naprednjake je, prema rečima lidera te stranke Tomislava Nikolića, povlačenje odluke o objedinjavanju dnevnog reda pokazatelj želje vladajuće koalicije da izbegne da glasa, kako se ne bi videlo kako će da se izjasne poslanici G17 plus.

Tokom rasprave o finansijskim propisima, LDP je zapitao ima li Vlada uopšte ima podršku u parlamntu.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić je rekao da to što je vladajuća koalicija odustala od objedinjavanja pojedinih tačaka dnevnog reda govori da nije imala većinu.

Zamenik šefa poslaničke grupe DSS-a Rade Obradović je izjavio da to što vladajuća koalicija nije imala većinu za glasanje o objedinjavanju pojedinih tačaka dnevnog reda predstavlja  "pokazatelj haosa koji je vladajuća koalicija u Srbiji napravila".

Poslanici G17 plus kažu da je rano za priču o tome ko bi od njihovih poslanika mogao da podnese ostavku kako bi na njihovo mesto u poslaničke klupe seli Mlađan Dinkić i Verica Kalanović, kao i da će tu proceduru pokrenuti tek u martu tokom redovnog zasedanja.

Parlament je završio raspravu o predlozima zakona o davanju garancije Srbije u korist Srpske banke za obaveze JP "Jugoimport-SDPR" i o zaduživanju Srbije kod "Sosijete ženeral" banke, uz garanciju Svetske banke.

Ministarka finansija Diana Dragutinović pozvala je poslanike da podrže davanje garancija za obaveze preduzeća "Jugoimport-SDPR" u poslu sa Alžirom, budući da je u pitanju veliki izvozni posao, koji namenskoj industriji Srbije može da donese još velikih izvoznih poslova.

Prostor za raspravu

Gostujući u Dnevniku RTS-a predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović kaže da je pitanje zaduživanja, koje je u skladu sa Zakonom o budžetu, a koji omogućava realizaciju svih drugih zakona, dobra osnova za raspravu o finansijama.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je da bi rasprava mogla da bude burna, ali da tome parlament i služi.

Promena Poslovnika biće u delu u kome se govori da Skupština ima mogućnost da smeni predstavnike regulatornih tela, ako nije zadovoljna njihovim izveštajem. Takav odnos bi mogao da utiče na rad regulatornih tela, pa će se o toj tački i raspravljati. 

Predsednica Skupštine ne očekuje da će njen posao biti teži sa izmenama u Vladi i vraćanju Mlađana Dinkića u parlament, jer je, kako je navela, kvalitet tog saziva parlamenta to što je dijalog sazreo.

Predsednica parlamenta je rekla da poslanici rade na izmeni Zakona o blanko ostavkama, u saradnji sa Evropskom komisijom. Ona smatra da je pitanje blanko ostavki u parlament uneo život, između ostalog, kroz slučaj "Šormaz".

Predsednica parlamenta očekuje da će nadležna komisija, koja radi na izradi zakona kojim bi se ukinule blanko ostavke, u narednih desetak dana privesti kraju taj posao, da bi taj predlog do juna bio na dnevnom redu parlamenta.

Slavica Đukić-Dejanović ne očekuje da će se kriza iz Vlade premestiti u Skupštinu, ali smatra da će parlament funkcionisati samo ako bude imao parlamentarnu većinu, a da će, ako ne bude imao tu većinu, biti potrebni novi izbori.

Predsednica Skupštine Srbije sazvala je prvu vanrednu sednicu na zahtev 123 poslanika.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво