Uslovljavanja zbog rezolucije o Kosovu

Mali broj veoma uticajnih zemalja članica EU, odlučio da izvrši pritisak na Srbiju pred i tokom rasprave na Generalnoj skupštini UN u vezi sa statusom Kosova i srpskom rezolucijom o južnoj Pokrajini, rekao potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Srbije Božidar Đelić izjavio je da je mali broj veoma uticajnih zemalja članica EU, odlučio da izvrši pritisak na Srbiju pred i tokom rasprave na Generalnoj skupštini UN u vezi sa statusom Kosova i srpskom rezolucijom o južnoj Pokrajini.

Instrument pritiska jeste srpska kandidatura za članstvo u EU za koju je, pre prosleđivanja Savetu ministara, potreban konsenzus svih zemalja članica, naveo je Đelić u intervjuu Radio Beogradu.

"Od momenta usvajanja Lisabonskog sporazuma, u decembru mesecu prošle godine, korak prosleđivanja kandidature, i to ne samo za Srbiju, je postalo političko pitanje. Od tada znamo da to neće biti samo tehnički korak, već da će da iziskuje i politički konsenzuse. Novo je da, imajući u vidu razvoj situacije oko Kosova, na žalost jedan mali broj uticajnih zemalja želi da našu kandidaturu za članstvo u EU veže za pitanje rešavanja statusa Kosova", rekao je Đelić.

Đelić očekuje da će oni koji misle da na ovaj način mogu da vrše pritisak na našu zemlju, brzo uvideti da ta politika ne daje rezultate. "Ne zbog toga što smo nerazumna zemlja, jer veoma dobro znamo da nam je potrebna podrška svih velikih sila, naročito EU, da na dugi rok razvijamo našu zemlju u korist naših građana i naše privrede".

Sa druge strane, naveo je Đelić, kao demokratska zemlja imamo pravo da branimo naš teritorijalni integritet i nema razloga da budemo jedina zemlja članica UN na čijem se slučaju pokušava opravdati jednostrana secesija.

"Zato mislim da ćemo kroz koju nedelju ili mesec dobiti mnogo veće razumevanje, pa i onih koji pokušavaju da vrše pritisak", rekao je potpredsednik Vlade.

Đelić je istakao da Srbija ima jasnu politiku da je konsenzus Beograda i Prištine  najdirektniji mogući način da se ponovo uspostavi evropsko jedinstvo oko pitanja Kosova, tako što će se Nemačka složiti sa Španijom, Francuska sa Grčkom, Velika Britanija sa Sovačkom.

"I u tom smislu Srbija sigurno ne radi na tome da iskoristi podelu Evrope, nego želi da bude deo rešenja koje će biti prihvatljivo za sve", istakao je Đelić. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво