Nema nesporazuma sa Briselom

Srbija se, tokom pisanja rezolucije o Kosovu, konsultovala sa evropskim partnerima, rekao predsednik Boris Tadić. "Srbija nema nikakvu nameru, niti interes, da dolazi u konflikt sa međunarodnom zajednicom, ali ima, kao i svaka druga zemlja, svoje crvene linije".

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je rezolucija o Kosovu koju je Beograd predložio Generalnoj skupštini UN konstruktivan dokument, koji je u skladu sa interesima EU, što je potvrdila i Evropska komisija.

Tadić je rekao da se Srbija, prilikom pisanja rezolucije, konsultovala sa "evropskim partnerima" u vezi sa sadržajem i tonom rezolucije, i da je tekstom zadovoljna i Evropska komisija i velika većina zemalja članica EU.

"Mi smo sa našim evropskim prijateljima sve vreme bili u kontaktu jer Srbija treba da bude predvidljiv partner. Srbija ne treba nikoga da iznenađuje i samo tako može izgraditi iskrene i partnerske odnose sa EU", rekao je Tadić novinarima na Tari.

Predsednik je istakao da je Srbija, ipak, samostalno pisala rezoluciju, odnosno da nije bilo rada na zajedničkom tekstu.

Prema njegovim rečima, osim glasova nekoliko ambasadora u Beogradu, nije bilo zvaničnog negodovanja evropskih vlada povodom predloga rezolucije koji je predala Generalnoj skupštini UN.

"Srbija nema nikakvu nameru, niti ima interes, da dolazi u konflikt sa međunarodnom zajednicom, ali ima, kao i svaka druga zemlja, svoje crvene linije, i mislim da ta naša zadnja linija jeste i u skladu sa interesima međunarodne zajednice", rekao je Tadić.

Težak zadatak UN

Donošenje rezolucije u Generalnoj skupštini UN, prema njegovim rečima, neće biti nimalo lak posao i biće ogroman uspeh ako Srbija uspe da se izbori za njeno usvajanje.

Srbija, kako je istakao, svojim pristupom ne razgoreva strasti, već doprinosi mirnom i trezvenom rešenju kroz dijalog, u kojem sve strane treba da dobiju nešto, odnosno i da izgube ponešto.

"Mi smo naravno svesni činjenice da možda dva miliona Albanaca na Kosovu ne želi da prihvati ustavni poredak Srbije, s druge strane svet mora da bude svestan činjenice da Srbi na KiM ne žele da prime suvereni krov takozvane države Kosovo, i unutar tog okvira treba da tragamo za rešenjem koje će obezbediti mir i razvoj", poručio je Tadić.

Predsednik Srbije je objasnio da je Srbija, radeći na rezoluciji, ispoštovala proceduru dogovorenu sa Evropskom komisijom, ali da je sa podnošenjem teksta požurila kako je kosovski Albanci ne bi preduhitrili svojom rezolucijom.

"Došlo je do informacije da albanska strana ima nameru da preda svoju rezoluciju Generalnoj skupštini i mi nismo smeli da na sebe preuzmemo rizik da budemo drugi predlagači, jer ako se prva rezolucija izglasa onda se o drugoj ne glasa, tako da nismo mogli da dopustimo sebi da naš tekst uopšte ne bude predmet rasprave", objasnio je Tadić.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво