Oprečno o mišljenju MSP-a

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi rekao da je mišljenje MSP-a razrešilo nejasnoće o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova i naglasio da će to uticati na nova priznanja. Mišljenje Suda ne može da služi kao opravdanje za građenje kosovske državnosti, izjavio predstavnik Rusije pri OEBS-u Anvar Azimov.

Mišljenje Međunarodnog suda pravde razrešilo je nejasnoće o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova i naglasio da će to uticati na nova priznanja, izjavio je predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

U poruci predsedniku Kosova Fatmiru Sejdijuu, Sarkozi je čestitao na pozitivnom mišljenju MSP-a o nezavisnosti Kosova i pozvao kosovske institucije da budu deo razgovora o tehničkim pitanjima sa Beogradom, saopšteno je iz kabineta predsednika Kosova.

"Radujem se toj odluci koja doprinosi stabilnosti u regionu i čini snažnijim Vaše angažovanje koje traje već više od dve godine, a odnosi se na konsolidaciju Vaše nove države. Ubeđen sam da će ta odluka ubediti zemlje koje su se dvoumile da priznaju Kosovo", navodi se u Sarkozijevoj poruci.

Sarkozi je naveo da će Francuska, sa svojim partnerima, u narednim danima preduzeti nove mere, oslanjajući se na argumente MSP-a.

Pozivajući institicije Kosova da rade na poboljšanju položaja srpske zajednice na Kosovu, Sarkozi je pozvao Prištinu da bude deo procesa dijaloga koji ima taj cilj.

"Kosovo treba da iskoristi poziv visoke komesarke EU Ketrin Ešton i sa poverenjem pristupi ovom pitanju, kako bi se doprinelo prevazilaženju mnogih konkretnih teškoća, koje i dalje dovode do suprotavljanja vaše zemlje i Srbije", dodao je Sarkozi.

Bez odgovora o statusu Kosova 

Stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Anvar Azimov izjavio je da savetodavno mišljenje MSP-a ne može da služi kao opravdanje za građenje kosovske državnosti.

Ruski diplomata je rekao da pitanje međunarodnog statusa Pokrajine ostaje i dalje bez odgovora, kao i da pristalice kosovske takozvane državnosti nemaju nikakvih razloga za likovanje.

Na sednici Stalnog saveta OEBS-a, Azimov je rekao da u mišljenju sud nije izrazio odobravanje činjenice otcepljenja Pokrajine od Srbije, već je samo dao ocenu same deklaracije, posebno se ograđujući da nije razmatrao u širem kontekstu pitanje prava srpske Pokrajine Kosova na jednostrano istupanje iz sastava jedinstvene države.

Ruski diplomata je rekao da je Sud, takođe, odbio da razmatra argument "opravdanog otcepljenja".

Prema rečima Azimova, Južna Osetija i Abhazija su, za razliku od spornog slučaja Kosova, imale sve osnove za otcepljenje 2008. godine u skladu sa tom odredbom međunarodnog prava, preneo je Itar-Tas.

"Svi mi dobro pamtimo perfidan napad gruzijske ratne mašinerije na glavni grad Južne Osetije, što je potvrdio i izveštaj nezavisnih eksperata sa Hajdi Taljavini na čelu", rekao je Azimov.

Nasilno prekinut proces pregovora

Prema rečima stalnog predstavnika Rusije pri OEBS-u, "februara 2008. godine Beograd nikoga nije bombardovao već se, naprotiv, pridržavao isključivo mirne i nekonfrontacione linije uoči odluke prištinskih vlasti i njenih pokrovitelja o proglašenju 'nezavisnosti'".

"Uz to je, u suštini nasilno prekinut proces pregovora o statusu Pokrajine koji se dinamično razvijao u okviru 'trojke' međunarodnih posrednika, pod izmišljenim izgovorom da je, navodno, iscrpljen vremenski limit", istakao je Azimov.

Prema njegovim rečima, važno je imati u vidu da se u svojim zaključcima Sud nije izjašnjavao o pravnim posledicama usvajanja Deklaracije, između ostalog, o tome da li se Kosovo može smatrati državom i da li je legalno priznanje Pokrajine od strane određenog broja zemalja.

Ruski diplomata je ponovio da je pozicija Rusije o nepriznavanju 'nezavisnosti' Kosova nepromenjena.

U potpunosti podržavamo težnju prema svestranom političkom rešavanju kosovskog pitanja sa ciljem izrade pravno ispravnog i pravednog rešenja, rekao je.

Ruski diplomata je zaključio da je neophodno nastaviti pregovarački proces među zainteresovanim stranama na osnovu odredbi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja kako je i podvukao sam MSP, ostaje opštepriznat međunarodnopravni temelj za dalje razmatranje statusnog pitanja, preneo je Itar-Tas.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво