Jeremić i Ban Kimun o Kosovu

Sastanak u Njujorku obuhvatio stanje na Kosovu, predlog rezolucije koji je Srbija predala Generalnoj skupštini UN i predlog EU o pregovorima Beograda i Prištine. Ban Kimun očekuje Jeremića na Konferenciji o razoružanju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i generalni sekretar UN Ban Kimun razgovarali su u Njujorku o situaciji na Kosovu, što je prvi susret predstavnika Beograda i šefa svetske organizacije posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Generalni sekretar je rekao da planira da blisko sarađuje sa Evropskom unijom, koja je ponudila da stvori uslove za dijalog između Beograda i Prištine, rekao je Banov portparol Farhan Hak Internet portalu Radio-televizije Srbije, navodeći da su Ban i Jeremić razgovarali i o nacrtu rezolucije o Kosovu, koji je Srbija u sredu predala Generalnoj skupštini UN.

Ban je, istovremeno, pozvao sve strane uključene u rešavanje kosovske krize da podrže konstruktivan dijalog i rešavanje svih preostalih otvorenih pitanja, uz održanje političke stabilnosti i uzdržavanje od bilo kakvih provokacija.

"Posvećeni smo traženju kompromisnog rešenja za Kosovo i smatramo da se do njega može doći isključivo mirnim putem, kroz pregovore, a ne jednostranim koracima, rekao je Jeremić agenciji Tanjug.

Jeremić je napomenuo da Srbija traži podršku UN za traženje kompromisa pregovorima, što se vidi kroz sadržaj rezolucije koju je podnela Generalnoj skupštini UN, a koja će se na dnevnom redu u septembru.

"Biće izuzetno teško pod novonastalim okolnostima ostvariti većinu u Generalnoj skupštini UN, ali učinićemo sve da to postignemo. Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnost na teritoriji pokrajine, istakao je ministar Jeremić.

Prvi čovek svetske organizacije i šef srpske diplomatije su, takođe, razgovarali i Konferenciji o razoružanju, koja će se krajem septembra održati u Njujorku. "Generalni sekretar je rekao da se nada da će ministar Jeremić učestvovati u radu ove konferencije", rekao je Hak.

Tokom boravka u Njujorku, ministar Jeremić će se obratiti i forumu Pokreta nesvrstanih i održati veliki broj sastanaka sa ambasadorima zemalja članica UN.

Jeremić svojim sagovornicima prenosi poziciju Srbije, posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde i predstavlja dalje korake koje je Vlada Republike Srbije usvojila kao strategiju u odbrani suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

Šef srpske diplomatije upozorio je da će, ukoliko ne bude postignut sporazum o rešenju za Kosovo, biti stvoren presedan primenjiv u celom svetu i založio se za pravedno rešenje prihvatljivo za obe strane.

U autorskom tekstu o Kosovu u američkom listu Volstrit džurnal, Jeremić je upozorio da Međunarodni sud pravde u svom mišljenju nije podržao stav da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova jedinstven slučaj, kao ni tvrdnje Prištine da je Kosovo država.

Jeremić je, u članku za američki dnevnik, takođe, poručio da je otpočinjanje dijaloga, koji će rezultirati kompromisom i obostrano prihvatljivim rešenjima za sva nerešena pitanja - jedini put napred.

Ministar spoljnih poslova ponovio je stav da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama podnela je, u sredu, Generalnoj skupštini UN Rezoluciju, kojom se jasno ističe da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja i poziva na pronalaženje rešenja putem dijaloga.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво