Pandorina kutija MSP

Nikad nisam razumeo zašto granice Kosova ne bi mogle da se promene, u cilju mira, i zašto bi to bilo gore od onoga što smo uradili granicama Srbije, izjavio stručnjak za Balkan Martin Slecinger. Mišljenje MSP otvara Pandorinu kutiju za svaku manjinu u svetu, smatra Slecinger.

Martin Slecinger, stručnjak za Balkan vašingtonskog Vudro Vilson centra, izjavio je da ne razume moralne pridike o tome zašto se granice Kosova, koje nikada nije bilo država, ne mogu menjati, kako bi se postigao mir u regionu i upitao "zašto bi to bilo gore od onoga što je urađeno granicama Srbije".

Narod u regionu bio je svedok promena granica, posle raspada Jugoslavije, podsetio je Slecinger i naglasio da ne razume moralnu pridiku da granice Kosova ne mogu biti promenjene.

Govoreći o mišljenju Međunarodnog suda pravde, Slecinger je rekao da je on, kao i mnogi drugi, očekivao odluku koja će "jednom za sva vremena" dati stav međunarodne zajednice, oličene u Ujedinjenim nacijama, o legalnosti nezavisnosti Kosova.

Ispostavilo se, rekao je Slecinger, da je to bila čisto tehnička, pravna odluka o legalnosti akta nekih ljudi koji su proglasili nezavisnost, a ne o tome da li je nezavisnost i sam proces održivo i legalno rešenje.

Slecinger je upozorio da to mišljenje otvara Pandorinu kutiju za svaku manjinu, u svakoj državi širom sveta gde postoje problemi.

"Oni mogu da otvore pitanje nezavisnosti i dovedu do posledica kakvih je bilo u bivšoj Jugoslaviji", zaključio je Slecinger u intervjuu za agenciju Fonet.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво