Kosovo iznad svih razlika

Vlast i opozicija na vanrednoj sednici Skupštine Srbije, na kojoj je prihvaćen vladin koncept nove politike prema KiM, zaključili da je Kosovo iznad svih razlika. Predsednik Boris Tadić debatu ocenio kao najdemokratskiju u poslednjih 15 godina, bez teških reči i uvreda.

Dan posle rasprave o daljoj politici prema Kosovu, u Parlamentu ocenjuju da je za njima istorijski radni dan, ne samo zbog toga što je na dnevnom redu bio najteži nacionalni problem, već i zato što su politički neistomišljenici, bez uvreda i političkih parola, otvorili karte o Kosovu.

Jedni naspram drugih, i vlast i opozicija, razmenili su stavove i zaključili da je Kosovo - iznad svih razlika.

Predsednik Boris Tadić debatu je ocenio kao najdemokratskiju u poslednjih 15 godina, uveren da ona otvara dijalog različitih političkih i socijalnih grupa o bolnoj temi kao što je Kosovo.

"Nekih 15-tak godina sam bio član parlamenta, i učestvovao sam u svim diskusijama o Kosovu, što kao poslanik, potpredsednik skupštine, šef poslaničkog kluba, ministar ili predsednik republike, mislim da je ova diskusija bila najmirnija i najviše usmerena prema cilju i prema problemima koji nas sve zajedno pogađaju, i da je u ovoj diskusiji bilo najmanje teških reči koje su mogle nekoga uvrediti i koje su pomerale težište u drugom pravcu", rekao je Tadić.

Na istoj strani prvi put su od razlaza bile bivše partijske kolege. Srpska napredna stranka objašnjava da je za podršku presudno bilo to što su prihvaćeni njihovi amandmani.

Radikali napominju da su hvalili ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.

"Svi su izneli svoje stavove, ali bilo je važno i od nas se to tražilo kao od opozicionih partija da pokažemo jedinstvo i mi smo na kraju na vladu, samim tim što smo glasali za njihov predlog, donekle izmenjen, preneli odgovornost u postupanju kada je u pitanju integritet KiM", kaže Božidar Delić, iz SNS-a.

"Mi smo juče glasali za ovu odluku dajući na neki način mogućnost vladi i predsedniku republike da preuzmu korake za koje misle da su u interesu Srbije i oni će preuzeti punu odgovornost uz našu podršku, jer mislimo da je država iznad svega", rekao je šef poslaničkog kluba SRS-a Dragan Todorović.

Oni koji se nisu složili sa vladinom politikom prema Kosovu, kažu da je tema bila suviše ozbiljna da bi se svela na jeftine političke poene.

"Ako je bilo razlika a bilo ih je, DSS je te razlike ispoljila, mi smo o njima govorili otvoreno, konsekventno onome o čemu smo pričali o tome smo i glasali. Nismo koristili skupštinu pre tog dana niti ćemo posle tog dana za iživljavanje nad tom temom", kaže Miloš Aligrudić.

Zoran Ostojić iz LDP-a, kaže da je ovakva atmosfera "rezultat činjenice da većina narodnih poslanika i građana Srbije shvata i dolazi na poziciju LDP-a".

"Čini se da su juče svi izašli iz svog uskog političkog okvira i pokazali da im je državni interes važniji i na tome čitavom parlamentu treba čestitati", smatra Jelena Trivan, portparol DS.

Za više od jedanaest sati govorilo je oko 60 poslanika. Vladinu politiku prema Kosmetu podržala su 192 poslanika, među kojima su bili i njeni najoštriji protivnici.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво