Skupština usvojila odluku Vlade

Srpski parlament podržao Vladin predlog Odluke o mišljenju MSP-a o leganosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Od 220 prisutnih, za Odluku su glasala 192 poslanika.

Skupština Srbije usvojila je sa 192 glasa "za", Vladin predlog Odluke o mišljenju Međunarodnog Suda Pravde o leganosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Od prisutnih 220 poslanika, posle dvanaestočasovne rasprave, 26 poslanika se izjasnilo protiv, a dva poslanika nisu glasala.

Za odluku su glasali predstavnici vladajuće koalicije, Srpske napredne stranke, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke, dok su protiv bili poslanici Demokratske stranke Srbije i Liberalno demokratske partije.

Vanredna sednica Skupštine Srbije, sazvana na zahtev Vlade Srbije, obeležena je polemikama o politici koju Vlada Srbije vodi prema Kosovu, kao i o efektima mišljenja koje je dao Međunarodni sud pravde.

Odmah po izlaganju izveštaja Dušana Batakovića o procesu pred Međunarodnom sudom pravde, i ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića o diplomatskim aktivnostima Vlade Srbije koje su nastupile posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, počela je rasprava lidera LDP-a Čedomira Jovanovića i šefa srpske diplomatije o "novoj politici".

Jovanović je od Jeremića zatražio okretanje ka novoj politici, dok Jeremić traži od Jovanovića da novu politiku, o kojoj priča, sam predloži.

Demokratska stranka Srbije, kritikujući politiku Vlade Srbije, zatražila je da se pred Međunarodnim sudom pravde tuži neka od država koja je priznala Kosovo, na šta je ministar spoljnih poslova rekao da ne veruje da, i kada bi se sud za to proglasio kao nadležan, doneo neku odluku koja bi bila povoljna po Srbiju, pošto je već, prema rečima ministra, sud odbio da se izjasni o suštini pitanja koje mu je postavljeno.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma branio je politiku Vlade Srbije, dok je lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić pozvao je Vladu na ostavku. Nikolić sadašnju situaciju smatra porazom Srbije, a ne, kako navodi, pravnim porazom.

Poziv na ostavku ministra Jeremića uputio je i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić zbog, kako je rekao, "teškog poraza koji je Srbija pretrpela pred Međunarodnim sudom pravde".

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija pozvala je poslanike da glasaju za vladin predlog odluke, a podršku su najavili G17, zbog toga što, prema rečima Suzane Grubješić, politika koja se vodi odražava politiku kontinuiteta, kao i poslanici Saveza vojvođanskih Mađara.

Srpska radikalna stranka optužila je Vladu i predsednika Borisa Tadića da politiku vode po nalozima "zapadnih sila".

Todorović je rekao da je Vlada "sve karte bacila" na odluku Generalne skupštine, koja će se osloniti na odluku MSP, što je rizičan potez koji ne može imati povoljnih ishoda. Todorović je rekao da se Srbija, očekujući nova priznanja, ne može nadati povoljnom rešenju u Generalnoj skupštini.

Jeremić je objasnio da tom rezolucijom Srbija želi da stvori "štit od novih priznanja". On je pozvao SNS da podrži rezoluciju i poručio Nikoliću da bi sa svojim skupštinskim kredibilitetom bio "izuzetan izaslanik", koji bi drugim zemljama nosio zvaničnu poruku Srbije. Toj Jeremićevoj konstataciji oštro je replicirao Čedomir Jovanović.

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić istakao je da pitanje koje se vodi u skupštini nije partijsko, već državno. Dačić smatra da mora da postoji dijalog, da se mora reagovati tako da se međunarodnoj zajednici pokažu gde su "crvene linije" i da na ovoj sednici razmatra u pitanje kuda država ide, ko su njeni saveznici i da li uopšte ima saveznike.

Dačić smatra da predstojeći potezi Srbije, kada je reč o Kosovu i Metohiji, u budućnosti moraju biti dobro osmišljeni kako se ne bi dogodilo da pred Generalnom skupštinom UN Srbija sama stavi tačku na borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi kritikovao je politiku Vlade Srbije prema Kosovu. Prema njegovim rečima, suštinski problem, koji je prenet iz ranijih vremena, jeste nedostatak realističkog i savremenog pristupa u državnoj politici Srbije prema pitanju Kosova.

Spoljnopolitička inicijativa Srbije nije dala očekivane rezultate, rekao je poslanik G17 plus Vlajko Senić, ističući da skupština sada mora da odgovori na pitanje "šta treba činiti sutra", pošto je politika "Kosovo, pa tek onda EU" doživela poraz na izborima 2008. godine.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da je MSP doneo političko, a ne pravno mišljenje, ali da, ipak, nije priznao kosovskim Albancima pravo na samoopredeljenje, što znači da Srbija nije doživela poraz na pravnom planu. Bogdanović je istakao da je danas, više nego ikada, potrebno postići jedinstvo po pitanju odbrane Kosova.

Sud nije zatvorio vrata

Vanredna sednica Skupštine Srbije, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i veliki broj ministara, počela je izveštajem šefa pravnog tima Srbije Dušana Batakovića o procesu pred Međunarodnom sudom pravde.

"Sud, u savetodavnom mišljenju o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, nije zatvorio vrata za dalje političke i diplomatske aktivnosti Srbije čiji je cilj očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta", naveo je Bataković.

Načinom na koji je formulisao savetodavno mišljenje, sud je pokušao da pronađe izlaz iz neprijatne političke situacije, pa je tretirao pitanje deklaracije kao pravnog instrumenta, a ne pitanje prava na otcepljenje i posledice tog čina, rekao je Bataković.

Na taj način, suštinski deo postavljenog pitanja vraćen Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, istakao je šef pravnog tima Srbije.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić govorio je o diplomatskim aktivnostima Vlade Srbije, koje su nastupile posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Jeremić je rekao da Srbija i dalje smatra da je prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo i da kosovski Albanci nisu imali pravo na secesiju.

"Sud je prepustio političko odlučivanje o pravu na secesiju kosovskih Albanaca debati koja će se voditi pred Generalnom skupštinom UN", rekao je Jeremić.

Put trajnog rešenja

Na dnevnom redu vanredne sednice nalazio se vladin Predlog odluke o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

U vladinom predlogu rezolucije, poziva se na nacionalno jedinstvo i najavljuje korišćenje svih raspoloživih diplomatskih i političkih sredstava za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Narodna skupština smatra da je neophodno da se putem mirnih pregovora dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i mir i stabilnost regiona", navodi se u tekstu.

Ocenjuje se da savetodavno mišljenje MSP pravde otežava napore Srbije da ostvari ciljeve državne politike o Kosovu i Metohiji, ali najavljuje da će Vlada Srbije podneti Rezoluciju Generalnoj skupštini UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisa.

"Narodna skupština izražava puno opredeljenje za ostvarivanje državnog i političkog jedinstva po pitanju očuvanja Kosova i Metohije i potvrđuje da Republika Srbija nikada neće, ni eksplicitno ni implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije", ističe se u predlogu rezolucije.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво