Zahvalnost na podršci Brazila

Šef brazilske diplomatije Sels Amorim boravi u poseti Beogradu gde se sastao sa predsednikom Tadićem, premijerom Cvetkovićem i ministrom Jeremićem. Potpisan sporazum o ukidanju viznog režima između dve zemlje. Tadić i Cvetković zahvalili na principijelnoj podršci Brazila.

Ministar spoljnih poslova Brazila Sels Amorim boravi u poseti Beogradu gde se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Tadić je razgovarao sa Amorimom o bilateralnim odnosima Srbije i Brazila i unapređenju ekonomske saradnje.

"Predsednik Tadić je u ime Srbije izrazio veliku zahvalnost zbog principijelne podrške Brazila očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje," piše u saopštenju.

U razgovoru sa šefom brazilske diplomatije i ministar Jeremić zahvalio je brazilskom kolegi na principijelnoj podršci Brazila kada je reč o Kosovu i Metohiji i istakao da danas svaka stvar za koju se neka zemlja zalaže ima veće izglede za uspeh ako u tome ima podršku Brazila.

"Prvi put u istoriji ministar Brazila dolazi u zvaničnu posetu Srbiji i veliko mi je zadovoljstvo da budem prvi domaćin brazilskom ministru u Beogradu", rekao je Jeremić posle razgovora sa Amorimom.

Dvojica ministara su izrazili zadovoljstvo zbog dobrih i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Ministri Jeremić i Amorim potpisali su u Beogradu dva sporazuma, o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše i o ukidanju viza za građene Brazila i Srbije, kao i memorandum o razumevanju između dve zemlje o političkim konsultacijama na različitim nivoima saradnje. 

Amorim i Jeremić razgovarali su o saradnji na različitim nivoima, naročito kada je reč o ekonomiji, ali i o saradnji u oblasti kulture, sporta i odbrane. Postignut je dogovor da se uskoro organizuje poseta srpskih privrednika Brazilu.

Šef brazilske diplomatije rekao je da su potpisani važni sporazumi, jer će olakšati putovanja u Brazil.

"Nadam se da će sporazumi biti podsticaj za građane Srbije da otputuju na Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. godine i na Olimpijske igre 2016. godine u Brazilu", rekao je Amorim.

Amorim je na konferenciji za novinare rekao da mu je veliko zadovoljstvo da bude gost Beograda, "koji je jedan od najvažnijih glavnih gradova u Evropi".

Tradicionalno prijateljski odnosi

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, takođe, se sastao sa brazilskim šefom diplomatije i tom prilikom istakao da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i tradicionalno prijateljski.

Cvetković je zahvalio ministru Amorimu na principijelnom stavu Brazila u odbrani načela međunarodnog prava kad je reč o Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ministar Amorim preneo je premijeru Cvetkoviću da će Brazil nastaviti da pruža aktivnu podršku diplomatskoj inicijativi Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Na sastanku je konstatovano da je sadašnja ekonomska saradnja ispod mogućnosti dve zemlje i izražen je interes da se unapredi posebno u oblasti poljoprivrede i infrastrukture.

Amorimov koncept je da Brazil u međunarodnom sistemu treba da ističe multilateralizam i dijalog, da ta država ima "posrednički" profil i stoga je potencijalni sabesednik između različitih svetova.

Policijska i vojna saradnja 

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Brazila Selsom Amorimom o policijskoj saradnji dve zemlje u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Brazilski ministar je izrazio veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma o saradnji u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, koji je ministar Dačić, u junu ove godine, u Brazilu potpisao sa ministrom pravde Brazila.

Ministar Amorim je naglasio da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja sa kojom Brazil ima potpisan Memorandum o saradnji.

Dačić je naglasio da je potpisivanje Memoranduma omogućilo direktnu saradnju i razmenu informacija dveju policija i naveo nedavnu zaplenu kokaina u Brazilu, izvršenu na osnovu naših informacija, koje su Engleske vlasti dostavile Brazilu, saopštio je MUP.

Uspostavljanje bilateralne vojne saradnje Srbije i Brazila bila je tema razgovora ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovaca i brazilskog šefa diplomatije.

Šutanovac i Amorim su konstatovali da visok nivo političkih odnosa dveju zemalja zaslužuje i saradnju ministarstava odbrane i vojski dve države.

Amorim je podržao reforme koje se sprovode u sistemu odbrane i naglasio njihovu važnost za sveukupan reformski napor i razvoj Srbije, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane Srbije.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво