Manastir Zočište kod Orahovca bez struje

Kosovska elektrokorporacija isključili struju manastiru Zočištu kod Orahovca zbog neplaćanja računa za utrošenu električnu energiju. Eparhija raško-prizrenska osudila ovakvo ponašanje, ističući da je reč o pritisku na monaštvo da napusti manastir.

Zbog neplaćanja računa za utrošenu električnu energiju, radnici Kosovske elektrokorporacije (KEK) isključili su struju manastiru Zočište kod Orahovca.

Eparhija raško-prizrenska osudila je ovakvo ponašanje KEK-a prema manastiru Zočište koje, kako kažu, predstavlja još jedan vid pritiska na monaštvo da napusti ovu drevnu svetinju.

Da neplaćanje računa za utrošenu električnu energiju nije glavni razlog za isključivanje struje potvrđuje činjenica da većina albanskog stanoviništva ovog kraja takođe ne plaća račune.

Manastir Zočište je drugi manastir na KiM kome je isključena struja i jedan je od najugroženijih manastira u eparhiji raško-prizrenskoj.

U februaru je isključena struja manastiru Gorioc kod Istoka. Ovaj manastir koji je meta albanskih napada još od 1998. godine, potpuno je uništen kao i većina drugih manastira 1999. godine.

Obnova manastira počela je u oktobru 2004. godine, ali već naredne 2005. godine obustavljena je od strane KFOR-a, uz obrazloženje da se obnovi protivi lokalno stanovništvo. Kada je zabrana ukinuta nastavilo se sa gradnjom konaka i crkve.

Manastirski hram je 2007. godine, osvetio episkop raško-prizrenski Artemije. Do sada je obnovljen samo manji deo manastirskih konaka a pre mesec dana je izvadeno crkveno zvono koje su albanski teroristi bacili u manastirski bunar.

broj komentara 0 pošalji komentar