Surdulica, deset godina kasnije

Utorak, 27. april 1999. godine zapisan je u istoriji Surdulice. Tada je, u jednom od najjačih NATO napada poginulo 20 civila, među kojima i 12 dece. Povređeno je više od 100 građana, a srušeno ili oštećeno preko 500 kuća.

Pre 10 godina, u NATO bombardovanju centra Surdulice, grada južno od Leskovca, poginulo je 20 civila, među kojima i 12 dece.

Pored toga, povređeno je više od 100 građana, a srušeno je ili oštećeno preko 500 kuća.

27. april 1999. zapisan je u istoriji Surdulice, varošice na jugu Srbije, sa oko 13.000 stanovnika, u kome žive Srbi, Bugari i Romi.

Oko podneva, tog utorka je pogođen gusto naseljeni deo Surdulice.

Delovi nameštaja i automobila, polomljene cigle i staklo, razrovana ulica, krater od nekoliko metara prizor je koji su strani i domaći novinari mogli videti dan posle bombardovanja u Zmaj Jovinoj ulici.

U Surdulici je u podne NATO avijacija ispalila više od deset projektila.

Na raskrsnici, odnosno proširenju razrovane Zmaj Jovine ulice, petnaestak kuća je teško oštećeno, a nekoliko do temelja porušeno.

Najveća razaranja su bila u kompleksu porodičnih zgrada u toj ulici.

NATO avijacija, koja je od 6. aprila do 27. aprila na Surdulicu ispalila 175 projektila, gađala je i kuće u Beogradskoj ulici u novom naselju Piskavica, gde je pričinjena velika materijalna šteta.

Osim istočnog dela gradića Piskavice, projektilima je zasut i jugoistični deo, nedaleko od centra grada- takozvana kolonija Drnske divizije, gde su za samo nekoliko sekundi uništeni životi i pričinjena ogromna materijalna šteta.

Tada je portparol NATO Džejms Šej izjavio da je reč o "jednoj bombi koja je promašila cilj", ali ga je demantovao izveštač američke TV mreže Si-En-En, koji je, na osnovu onog što je video na licu mesta, rekao: "Nema nikakve sumnje, potpuno sam uveren na osnovu onoga što vidim da je ovde palo više od jedne bombe".

Bio je to za mesec dana treći i najžešći udar NATO na Surdulicu.

Surdulica je ponovo bila meta bombi NATO 31. maja 1999, kada je 20 civila ubijeno i 88 povređeno u napadu na gerontološki centar i sanatorijum.

Prethodno je 21. aprila u napadu NATO na izbegličko naselje u Surdulici u kome su bile smeštene srpske izbeglice iz Republike Srpske Krajine poginulo je 10 izbeglica, od kojih šestoro dece, a ranjeno je 16.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 03. maj 2009, 22:00) - anonymous [neregistrovani]

Milan

Zasto je gadjana Surdulica?

(ponedeljak, 27. apr 2009, 16:56) - Nenad, Skopje [neregistrovani]

snimiti filmove!

Nakon izvanrednog dokumentarnog filma o 10 godina NATO bombardovanja, trebala bi nacionalna kuca RTS, B92 ili Vreme dokumentacija sa Filipom Svarmom da snime serijal dokumentarnih filmova sa rekonstrukcijom svih zlocina koje je NATO pocinio. To je najmanje sto mozemo da ucinimo za sve ove mucenike-da se njihova patnja i uzaludna pogiblja nikad ne zaboravi i da buduce generacije imaju svedocenje o tome.

(ponedeljak, 27. apr 2009, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

НАТО злочин, без преседана

Ko je odgovoran za ovo ubistvo dece i neduznih civila. Ovaj napad predstavlja direktno ubistvo civilnih lica. Srpska vlada mora pokrenuti odgovarajuci politicki i pravni proces protiv ratnih zlocina u Nato paktu. Nikakvo izvinjenje i oprastanje ovde neprolazi vise!


Hamburg, 27.04.2009(ponedeljak, 27. apr 2009, 12:04) - Жаровит [neregistrovani]

НАТО злочин, без преседана

Толико деце су побили на правди Бога, нико неодговара, а камоли да се извине за стравичне масакре над цивилима! Слава, нашим малим херојима и свим недужним грађанима!

(ponedeljak, 27. apr 2009, 11:14) - anonymous [neregistrovani]

NATO "hirurzi"

Bila sam na Zapadu u vrijeme bombardovanja i slusala sam i gledala njihove izvjestaje svaki dan i noc. Redaovo su ponavljali da NATO gadja sa citiram "HIRURSKOM PRECIZNOSCU".
Srbija bi morala da ih tuzi i nikada da ne odustane od ove tuzbe. Srbija nije ucnila nista da ove informacije dopru do Zapada. Onda se nije mogo, vodjen je i medijski rat, ali nikada nije kasno. Na Zapadu o NATO zlocinima pojma nemaju.

(ponedeljak, 27. apr 2009, 11:08) - anonymous [neregistrovani]

tuzno...

Nebitno je da li je sravnjen centar ili deo grada udaljen od centra, a pravdanje da su gadjali taj deo zato sto je hotel sa vojskom bio u blizini je vise nego jadan, jer je Nato da je hteo mogao sa velikom preciznoscu da pogodi hotel a da kuce ostanu netaknute

(ponedeljak, 27. apr 2009, 10:53) - anonymous [neregistrovani]

tuzno...

I Aleksinac je tih dana sravnjan, ne samo Surdulica. Te kuce u Surdulici nisu u centru grada, nego blizu osnovne skole JJ Zmaj u cijoj blizini je ogroman hotel nekog bogatasa i ogromna kasarna koja je bila jedna od vecih u SFRJ. Sumnjalo se da su u tom hotelu smestili sprsku vojsku, pa su zato sravnjali kuce u ulici nadomak skole.
U centru Surdulice nije nista gadjano jer su tu zgrade policije, kao i opstina koja je tada bila SPS-ovska. Pozdrav, Jovana, Vranje

(ponedeljak, 27. apr 2009, 10:48) - anonymous [neregistrovani]

ne zaboraviti

Sta ceka nasa vlada,kada ce podneti tuzbu protiv svih zemalja koje su bombardovale Srbiju. Nikada ne zaboraviti.

(ponedeljak, 27. apr 2009, 09:49) - anonymous [neregistrovani]

Zalosno

A zapad o tome ne zna nista niti ce ikad saznati. Kada to pricam cak i mojim najboljim prijateljima ovde u Skotskoj uzimaju to sa nevericom, a oni drugi o tome i ako cuju nekada bice prekasno , nevazno i dobro medijski izbalansirano sa navodnim Srpskim zlocinima-koji se uvek pojave tu negde kada se objavi neki text o stradanju Srba. Pozdrav iz Edinburga

(ponedeljak, 27. apr 2009, 08:25) - anonymous [neregistrovani]

Nato junaci

Bez komentara.