Stabilan Balkan - mirna Bosna

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je u Istanbulu da Srbija i Turska žele miran i stabilan Zapadni Balkan i funkcionalnu BiH.

Srbija i Turska žele miran i stabilan Zapadni Balkan i stabilnu i funkcionalu Bosnu i Hercegovinu, koja će biti u prilici da ubrza svoj proces evropskih integracija, izjavio je agenciji Fonet minstar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, posle sastanka sa šefovima diplomatija Turske Ahmetom Davutogluom i BIH Svenom Alkalajem.

Srbija i Turska su partneri u postizanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, istakao je Jeremić, napominjući da je stabilizacija prilika u BiH ovog trenutka jedan od najznačajnijih regionalnih izazova.

Prema rečima Jeremića, Srbija i Turska će učiniti sve da pomognu procese u BiH, jer žele miran i stabilan zapadni Balkan, stabilnu i funkcionalnu BiH, koja će biti u prilici da ubraza svoj proces evropskih integracija.

Jeremić je istakao da današnji trilateralni sastanak u Istanbulu predstavlja nastavak konsultacija započetih pre mesec dana u Istanbulu.

Tu vrstu konstulatacija ćemo nastaviiti, najavio je Jeremić, koji će predložiti da se sledeći sastanak održi u Beogradu.

Ministar je naveo da su sastanici za sada na nivou ministara spoljnih poslova, ali da je moguće da će se u budućnosti održavati i na višem nivou.

Želimo najbolje moguće odnose sa BiH, želimo harmoničan zapadni Balkan, naglasio je Jeremić i ocenio da Turska i Srbija u tome mogu mnogo da pomognu, pogotovo kada su po sredi prilike u BiH.

Prema njegovoj oceni, manjak poverenja među stranama u BiH jedan je od najvećih problema koji otežavaju postizanje sporazuma.

Nastavićemo zajedničke napore ka stvaranju uzajamnog poverenja i postizanju rešenja za BiH koje će omogućiti ubrzani proces integracije za tu nama važnu zemlju, našeg najbližeg suseda sa kojim želimo da imamo najbolje moguće odnose, zaključio je Jeremić.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. nov 2009, 17:11) - anonymous [neregistrovani]

Jeremic

Ovo je najbolji ministar spoljnih poslova u nezavisnoj Srbiji od raspada drzavne zajednice.

Ne znam ko bi bio bolji od njega, a svaka rec mu je na mestu.

Svi smo srecni sto imamo ovakvog Vuka, junacko ime srpske istorije jos od Kosova.

Drzi se Vuce, ne pustaj.

(ponedeljak, 09. nov 2009, 10:42) - anonymous [neregistrovani]

profesionalac

Neka priča ko šta hoće ali ovaj čovek izuzetno dobro radi svoj posao.
Poređenje sa nesposobnim prethodnicima na istoj poziciji ne zavređuje komentar. kad se setim nekih Ministara spoljnih poslova koji ni jezike nisu pristojno govorili...
I kada će već jednom političari shvatiti da im je posao da razgovaraju i traže rešenja tamo gde postoji problem a ne da se sastaju samo sa istomišljenicima....
Najstrašnija stvar je rečenica nekih političara tipa "sa njima nema razgovora"...e upravo im je posao da sa takvima razgovaraju u interesu naše zemlje!!!

(ponedeljak, 09. nov 2009, 01:25) - dejan topola [neregistrovani]

manevar

Dobar diplomatski manevar da se od Turske izdejstvuje ublažavanje probošnjačkog stava. U principu, otvara se prostor za RS. Sve u svemu, evidentno je da će doći do normalizacije odnosa Srba i Bošnjaka uopšte, to je od vitalnog značaja za BiH, ali i Crnu Goru. Srbija će biti potrebna Turskoj oko EU, tako da se stvara prostor da se očuvaju srpski interesi u složenoj zapadnobalkanskoj mreži.

(nedelja, 08. nov 2009, 18:42) - Miki [neregistrovani]

Vucina

Jednom se radja ovakva Vucina.
Hvala Bogu dragom sto nam je podario ovakvu ljudinu.
Hvala na svemu do sada ucinjenom gospodine Jeremic.