Ugljaninovo predizborno prizivanje "plavih šlemova"

Lider Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin uputio je zahtev Savetu bezbednosti UN da hitno i bez odlaganja u Sandžak pošalje međunarodne snage za sprečavanje konflikata i preduzme druge mere za zaštitu bošnjačkog naroda u tom delu Srbije. Zahtev izaziva oštra reagovanja u Vladi, ali i kod drugih lidera Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće traži "plave šlemove" u delu Raške oblasti, ne bi li se, piše u saopštenju, sprečili sukobi i Bošnjaci zaštitili od terora, represije i asimilacije.

"Pozivamo celu međunarodnu zajednicu da uspostavi posebne misije radi sprečavanja konflikta kako bi se zaustavili dalje zastrašivanje i pretnje Bošnjacima, ali i preventivno onemogućio novi talas državnog terora, zločina i etničkog čišćenja u Sandžaku", navodi se u saopštenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Odluka da se pozovu "plavi šlemovi" doneta je u subotu, na vanrednoj sednici u "krnjem" sastavu. Na njoj nije bilo 17 većnika liste pod nazivom "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju". Tvrde da nisu konsultovani o tačkama dnevnog reda, a neki od njih i da Vijeće odavno ne radi svoj posao.

"Politička opcija u Vijeću meni bliska u poslednje vreme ili učestvuje veoma selektivno sa po nekoliko predstavnika ili uopšte ne učestvuje da bi ukazala na to da ne može da pristane na jednu takvu zloupotrebu BNV-a", kaže Muamer Zukorlić, nosilac izborne liste Bošnjačke demokratske zajednice.

Reakcije u Beogradu su oštre, a slična je i ocena ministara – zahtev je besmislen, na njega niko u svetu neće reagovati.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ocenio je da ovakve izjave samo nanose štetu narodu Sandžaka. 

"Ova izjava je poprimila mnogo veći publicitet u Beogradu nego u Sandžaku, a ako pitate ljude da lu su čuli za ovo pismo, verujte da će 95 odsto njih odgovoriti odrično. Mi smo se naslušali ovakvih izjava koje nanose štetu samo građanima Sandžaka, od njih nikada ništa nije bilo i nema razloga za bilo kakvu paniku, uznemirenost, niti će ova izjava uticati na pogoršanje odnosa u Sandžaku", rekao je Ljajić.  

Zahteve Sulejmana Ugljanina komentarisala je šefica srpskog pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević, istakavši da to treba posmatrati u kontekstu izborne kampanje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je to primer kako se ponaša neodgovoran političar, koji ne želi dobro ni svojoj zajednici ni drugima. 

"Izmišljati sukobe u Srbiji, izmišljati nacionalnu i versku netrpeljivost u zemlji koja je pokazala da ima najviše standarde i kada su u pitanju ljudska prava, onda je to neodgovorno, onda je to zlonamerno i onda je to u najmanju ruku za žaljenje", naveo je Vulin.

Bošnjačko nacionalno vijeće obratilo se i OEBS-u, EU i Savetu Evrope. Ponovo traže od Vlade Srbije da van snage stavi Akcioni plan za manjine i donese novi u koji će uvrstiti njihove zahteve.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара