Vučić: Ne znam šta piše u presudi Šešelju

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će presuda lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju imati manji značaj nego presuda bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću. Poručuje da 12. aprila ide u Mostar da reprezentuje Srbiju, a pre svega srpsku privredu.

Vučić je dodao da ne zna šta piše u toj presudi i da misli da ne zna ni Vojislav Šešelj.

Premijer Vučić je rekao posle učešća na konferenciji "Sistem azila i migracija: Izbeglička kriza i reformski procesi", da ne očekuje da presuda Šešelju ima posledice po Srbiju.

Na pitanja novinara o najnovijem nesporazumu između Beograda i Sarajeva, a nakon što su pojedini analitičari taj sukob i "razmenu stavova" sa Bakirom Izetbegovićem stavili u kontekst izbora, premijer kaže da će 12. aprila boraviti u Mostaru, gde će se sresti s Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsedništva BiH, ali da je spreman da razgovara i sa svima drugima.

"Idem u Mostar da reprezentujem Srbiju, pre svega srpsku privredu", poručio je Vučić, a komentarišući analitičare i "analize", primetio je da njemu nije potrebno da zaoštrava retoriku zarad izbornih rezultata.

"Neću da na taj način obmanjujem narod, kao što to rade ti analitičari, neću to raditi, jer ja moram da brinem da isplatimo plate i penzije, da ih, ako je moguće, povećamo, a ne da se bavim takvim besmislicama, koje mogu da govore samo neodgovorni ljudi", naveo je Vučić.

Kad je reč o Bosni i Hercegovini, dodao je da se stav Srbije nije promenio, da ona i dalje poštuje teritorijalni integritet BiH, ali da isto tako neće dozvoliti da neko ugrožava Republiku Srpsku.

"Srbija se nije promenila, njena politika neće biti agresivna, već politika mira i pomirenja, a ne politika osvete nekom drugom narodu. A u Mostar idem, pretpostavljam da će biti interesantno", poručio je premijer. 

Komentarišući najavu predsednika bosanskog predsedništva Bakira Izetbegovića za reviziju tužbe za genocid, primetio je da tu ideju ne podržava gotovo niko ni iz Predsedništva, ali ni u svetu, mada je "lično, slutio da stvar ide u tom pravcu", rekao je premijer i pozvao se na činjenicu da su "jedne novine odštampale 60 strana protiv Karadžića, od čega je dobar deo, 15 strana, bio uperen protiv RS".

Dodaje da je morao da reaguje na najave revizije tužbe protiv Srbije za genocid.

"Na šta da reagujem, ako na to ne reagujem", istakao je Vučić i dodao da više ne želi da učestvuje u polemici povodom te tužbe.

"Neću više ni reč da kažem o BiH. Sve sam rekao što sam imao. Politika Srbije je politika mira i pomirenja", naveo je premijer.

Kad je reč o tome da nema nameru da menja politiku Srbije, politiku mira, koja gleda u budućnost, spreman je, ističe, da stane pred desničare i kaže "Ne pričajte gluposti", jer, kako kaže, najlakše je podilaziti narodu, kukati protiv nekoga, što je postao nacionalni sport u Srbiji, ali i na Balkanu. 

"Sve što sam govorio je racionalno i smisleno, ali sam zadovoljan da svi u svetu razumeju koliko je važno da se prilike na Balkanu promene, a ne da se novim tužbama vraćamo u prošlost", poručio je Vučić.

Antievropski pristup dominira, ali nastavljamo evropski put

Vučić je konstatovao da u javnom diskursu dominira antievropski pristup, ali da će Srbija, ukoliko njegova stranka dobije podršku građana, nastaviti evropski put.

Premijer je novinarima u Beogradu rekao da vidi opštu "histeriju iracionalnog u delu Evrope, regionu i u Srbiji", neretko o tome kako Evropa "samo što se nije srušila, za neko vreme, sutra, koliko danas posle podne...", i da vidi da opšti antievropski pristup dominira u javnom diskrusu.

On je naveo da je strateški put Srbije Evropa i zbog tipa društva kojim želimo da pripadamo i reformi koje želimo da srovedemo, da bismo menjali sebe i postajali bolji. 

"Oni koji misle da iracionalnim pristupom Srbija nešto može da dobije, plašim se da govore o nečemu o čemu nedovoljno znaju ili namerno žele da Srbiju odvedu u ćorsokak ili ambis", rekao je Vučić.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 31. mar 2016, 11:26)
anonymous [neregistrovani]

Bravo

Bravo!!!

(sreda, 30. mar 2016, 16:56)
anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

SRBI su nekada [1910.] bili vecinski narod pravog Mostara isto i u sarajevu a danas samo 2% ali neka ekonomije sa susjedima to je vazno

(sreda, 30. mar 2016, 15:21)
anonymous [neregistrovani]

Re : Vucic

ako ne shvacas onda nisi razumeo globalni svet....ako nisi u stanju da gledas unapred,pogledaj unazad gde nas je dovela izolacija od Evropskog sveta.....pogledaj kako nas narod sada zivi....ako se opet zainatimo kao sto znamo i okrenemo EU ledja nemoj misliti da ce ti brat Rusija juriti u pomoc....zato Vucic dobro kaze .....EU ma kakva bila ipak je za nas sve...ko to ne shvaca zao mi ga je.....nismo mi jaka zemlja koja moze da Se mangupise i pravi pametna. Mi zavisimo od onih koji su spremni uloziti novac u nasu zemlju i nase radnike....ako ich nebude svi cemo na njive i kopati kukuruz kao pre 100 godina. a necemo ga imati kome prodati jer smo suvise skupi i nemozemo konkurisati .

(sreda, 30. mar 2016, 15:05)
anonymous [neregistrovani]

E, "moj" Vucicu, oni....

....u Mostaru ni sami ne znaju sta ce sami sa - sobom! Nasa "braca" muslimani, i Hrvati, ne mogu ocima da se vide u nekada lepom - Mostaru! Vazno je da su oni "istakli" sahovnicu na brdu iznad Mostara dugacku 50 metara, a ostalo nije nimalo vazno! Kakav je samo "vatromet", u Mostaru, kada igraju fudbal bilo gde reprezentacije Nemacke i Turske, jer su tada tenzije do neba visoke!  

(sreda, 30. mar 2016, 15:03)
Krajišnik [neregistrovani]

zakon

Možemo da pričamo šta god želeli, jer njihove akcije su legitimisane kao "oslobodilačke", a mi ćemo da se još godinama gledamo po ćelijama

(sreda, 30. mar 2016, 14:43)
anonymous [neregistrovani]

politika mira neznaci zanemariti Srpske zrtve......

naprotiv, znaci kazniti I traziti kaznu za one za Oluju I Bljesak, Dvor na Uni, Zutu kucu, Kravice itd...itd......ovako ostaju rane koje nece zacjeliti dok smo zivi .......a tu nepravdu pricamo novim generacijama.....

(sreda, 30. mar 2016, 14:09)
anonymous [neregistrovani]

Vucic

E pa izvinite gospodine Vucicu,ostati neutralan i ne ici u EU ne znaci da je to put u ambis.Oprostite ali me niste ubedili u svoje izjave ,naprotiv!!!