Đurić: Prištinski univerzitet jedan od stubova opstanka

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je Univerzitet u Prištini (PU) sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan od stubova opstanka mašeg naroda na KiM i da se neće dozvoliti njegovo gašenje.

Naglašavajući da nema nikakvih inicijativa za njegovu reorganizaciju, o čemu su postojale spekulacije u javnosti, Đurić je posle sastanka sa rukovodstvom PU u Kosovskoj Mitrovici rekao da Srbija neće dozvoliti bilo kome da na negativan način deluje prema Univerzitetu.

"Univerzitet je jedan od stubova opstanka našeg naroda na KiM, nikome nećemo dozvoliti ni da gasi, ni da smanjuje, ni da na bilo koji način utiče na rad ovog Univerziteta. O sudbini PU uvek će, uz podršku i sa leđima cele Srbije, odlučivati isključivo akademska zajednica, njeni profesori studenti i svi oni koji čine taj Univerzitet", rekao je Đurić.

Naglasio je da neće preduzimati nikakve mere bez najšireg konsenzusa u akademskoj zajednici, te da nema nikakvih inicijativa ni za reorganizaciju, ni za bilo šta drugo, za šta su postojale spekulacije u javnosti.

Đurić je objasnio da je u javnost izašlo nepotpisano saopštenje bez pečata, iz čega je na portalima proizašao čitav niz spekulacija, a da je istina da je Kancelarija od resornog Ministarstva zatražila da utvrdi činjenično stanje vezano za funkcionisanje pojedinih segmenata pojedinih službi na pojedinim fakultetima.

O sudbini Univerziteta svakako treba da odlučuju ne vladina tela ili bilo kakve političke komisije i organi, već isključivo akademska zajednica, profesori i nadležna stručna državna tela, istakao je Đurić.

“Moj utisak je da je neko namerno hteo da izazove konfuziju, da je neko namerno širenjem lažnih vesti hteo da poseje bezmalo paniku među studente i članove akademske zajednice. "Došao sam ovde da predstavnicima Univerziteta i akademske zajednice prenesem jasan stav države, a to je - niko neće dok je ove Vlade i dok je celog našeg naroda na KiM i šire, niko ne sme da dira u naš Univerzitet, jer je on jedan od stubova našeg opstanka"”, poručio je Đurić.

Osvrćući se na nedavno osnivanje Komisije od strane kosovske Vlade koja će se baviti temom PU, Đurić je rekao da ne bi trebalo da se bave pitanjima koji nisu u njihovoj nadležnosti.

"Ovaj Univerzitet je u potpunosti u nadležnosti Republike Srbije, ostaće u nadležnosti Republike Srbije. Na njima je da odluče o čemu će da diskutuju, a ingerencije nad time niti bilo kakvu mogućnost da na negativan način utiču na ovaj Univerzitet neće imati zato što država, Univerzitet i srpski narod na KiM zajednički stoje jedinstveno iza ove institucije, i stajaće i u budućnosti"”, rekao je Đurić.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof.dr Srećko Milačić, izrazio je zadovoljstvo što su, kako je rekao, rešeni svi nesporazumi oko pisma koje je Kancelarija za KiM uputila Ministarstvu prosvete i što je dogovoreno jedinstveno delovanje u budućem periodu.

“Drago mi je da su rešeni svi nesporazumi oko pisma koje je uputila Kancelrija za KiM Ministarstvu prosvete i što je dogovoreno da u budućem periodu delujemo jedinstveno i da se ponosimo činjenicom da je naš Univerzitet jedan stabilan Univerzitet i da su znanje i istina onaj viši dignitet koji krasi našu naučnu i obrazovnu instiotuciju”, rekao je Milačić.

Prema njegovim rečima, najbolji pokazatelj toga jeste kvalitet obrazovanja koji je postignut na tom Univerzitetu i nada se da će uz pomoć države u narednom periodu biti još bolji.

Predsednik studentskog Parlamenta PU Milan Savić izjavio je da je studentski Parlament danas po prvi put izdao zvanično saopštenje povodom novonastale situacije oko PU i da su netačna sva saopštenja koja su se u tokom vikenda pojavljivala u javnosti o tome da je studentski Parlament stao na bilo čiju stranu.

Savić je istakao da je zvaničan stav studentskog Parlamenta u saradnji sa svim fakultetima, rektoratom i Univerzitetom u celini, da ne prihvataju bilo kakvu promenu Statuta i statusa Univerziteta.

“Studentski Parlament je do sada i od sada bio u službi naroda na KiM, pre svega studenata i srpskog življa ovde. Tako će i ostati u našim daljim akcijama. Dobili smo čvrste garancije direktora Vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića da se promene statusa našeg Univerziteta neće dešavati i da će za sva buduća pitanja prvo biti pitan naš Univerzitet”, podvukao je Savić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 30. mar 2016, 01:05)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje?

Zar će to stvarno da dozvole???

(ponedeljak, 28. mar 2016, 21:32)
ДуЛе [neregistrovani]

Стоп укидању Универзитета

Марко Ђурић не прича истину, јер постоји потписан и печатиран документ(доступан на интернету) где М.Ђурић и Канцеларија за КиМ траже од Министраства просвете промену статуса Универзитета и оснивање ткз Интегрисаног Унивезитета. Укидање Универзитета и било каква промена стауса значи и дефинитивни крај српског народа на КиМ!