Vučić: Ne razlikujemo zločin i zločince po imenu i prezimenu

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da on vodi vladu koja ne razlikuje zločin i zločince po imenu i prezimenu, već samo po tome da li je neko zločin počinio. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u reagovanjima na presudu Radovanu Karadžiću u Bosni i Hercegovini prepoznaje "potmulu mržnju prema svemu što je srpsko".

Vučić: Pitajte Srbe i Bošnjake u BiH

"Pitajte Srbe i Bošnjake u BiH da li su danas, 21 godinu posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma bliži jedni drugima? A pitajte i ceo svet šta je uradio za to vreme, za koje se ništa na polju emocija nije promenilo"

Premijer je, povodom presude Radovanu Karadžiću u Hagu, istakao da je važnije govoriti o ljudskim žrtvama, patnji i pomirenju, a ne o pravno-političkim konsekvencama koje bi ta presuda mogla da donese.

Dodao je da ni dve decenije od Dejtonskog sporazuma Srbi i Bošnjaci nisu bliži jedni drugima, niti su presude poput one Karadžiću dovele do pomirenja.

Vučić je na Ušću, nakon primopredaje deset borbenih vozila i čamaca specijalne namene, rekao da se zaboravlja da je Srbija prva koja je uhapsila one koje su izvršili zločin u Srebrenici, i da je jedina država u regionu koja je pohapsila one koji su počinili zločin u njeno ime. Nije, dodao je, primetio da su to činile druge države.

"Mi na taj način pokazujemo veličinu našeg naroda i ozbiljnost vlade", istakao je premijer.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li je posle presude Karadžiću, u kojoj piše da se u Srebrenici dogodio genocid, došlo vreme da i Srbija taj zločin tako okvalifikuje, takođe istakao da oni koji insistiraju na tome ne žele da čuju suštinu, niti da razmišljaju o pomirenju, već samo o nečijem kažnjavanju.

"Važno je da pokažemo pijetet prema svim srebreničkim žrtvama, da znamo kakav je zločin počinjen, da o tome govorimo i da se to ne krije. Ali, treba govoriti i o zločinima nad našim narodom. Ne želim da pravim nekakve jednačine, ali mislim da oni koji insistiraju i stalno ponavljaju tu mantru kojom bi da izazovu drugačije pravno-političke posledice i ne žele da čuju suštinu i da razmišljaju o pomirenju, budućnosti, već o nečijem kažnjavanju", rekao je Vučić.

Upitan kako razume da se njegove dobronamerne poruke o poštovanju Dejtonskog sporazuma nedobronamerno dočekuju u BiH, Vučić je rekao da je Vlada Srbije  najtačnije i najpreciznije, mnogo bolje nego neki evropski zvaničnici komentarisala presudu prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

"U javnosti nisam izgovorio ničije ime, niti sam pomenuo bilo koji narod", naveo je i dodao da Srbija brine pođednako o svakom građaninu, a da, kada je reč o pravnim posledicama, treba sačekati.

"Važno je da se Srbija odredi prema svim zločinima, a Srbija to juče jasno uradila", rekao je premijer Vučić.

Ukazao je da su čak i međunarodni zvaničnici tu presudu, koja još nije pravosnažna, komentarisali, što, primetio je, nije rešenje. 

Objasnio je da ne želi da komentariše pojedinačne presude, već da je o presudi Karadžiću govorio u regionalnom političkom kontekstu.

"Mi smo govorili o sveukupnom regionalnom političkom kontekstu, na to imamo pravo. Želimo staibilnost i mir. Mislite da nisam mogao da Bakiru Izetbegoviću odgovorim oštro, ali neću, jer vodim računa i o Srbima u RS i o Srbima koji žive na drugim teritorijama, ali i o Bošnjacima u Srbiji i u BiH", naveo je premijer.

Na insistiranje da kaže kakav je njegov lični stav prema toj presudi, Vučić je odgovorio da kao predsenik Vlade nema prava da iznosi lični stav, a da je vlada uradila i rekla sve što je trebalo. 

Dodao je i da mu se čini da njegov ton nekima nije dovoljno pomirljiv i da neki smatraju da treba da učestvuje u gaženju sopstvene zemlje. 

"To nećete nikada doživeti, jer neću da učestuvjem u nipodaštavanju i ponižavanju Srbije, da bi me neko spolja tapšao po ramenu i rekao da je urađena velika stvar", rekao je Vučić. 

Premijer je ponovio da je suština u pomirenju.

"Pitajte Srbe i Bošnjake u BiH da li su danas, 21 godinu posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma bliži jedni drugima? A pitajte i ceo svet šta je uradio za to vreme, za koje se ništa na polju emocija nije promenilo", naveo je Vučić.

"Naučili su političari šta da kaži i kako da kažu, a sve ostalo je ostalo isto", zaključio je Vučić. 

Dodik: Prevladala mržnja prema svemu što je srpsko

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u reagovanjima na presudu Radovanu Karadžiću u Bosni i Hercegovini prepoznaje "potmulu mržnju prema svemu što je srpsko".

Tako, rekao je, razume i reagovanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, tim pre jer u reakcijama iz Srbije nije bilo pomena bilo čijeg imena, već je poslata poruka da se poštuje BiH, a voli Republika Srpska.

"Ako Srbija nije pokazala svoju orijentaciju onda ne znam ko jeste, a to sigurno nije Bakir Izetbegović", rekao je Dodik.

Samo naivni, ističe Dodik, mogu da veruju da Bošnjaci u BiH podržavaju Dejtonski sporazum, jer njihove jedine i prave namere su da umanje snagu Republike Srpske.

"Tako je ovo iskorišteno", rekao je Dodik i dodao da Izetbetgović ne govori u ime BiH, već u ime bošnjačkog naroda.

Istakao je i da je Izetbegović, kako je rekao, takav kakav je, zbog politike koju vodio izgubio kredibilitet.

"Njegova politika jeste - što gora situacija za RS", naveo je predsednik Srpske.

Upitan šta misli o Haškom tribunalu, Dodik je rekao da je on bio najavljen kao mesto koje će putem pravde obezbedi pomirenje, ali se to nije dogodilo, jer se od početka sudi samo srpskim komandantima.

A što se tiče presude izrečene ratnom lideru bosanskih Srba, Dodik kaže da ona ništa dobro nije donela BiH.

"Ona je još više podelila BiH, dakle BiH ništa sa ovim nije dobila. Haški tribunal gubi svoj legitimitet", rekao je Dodik i u prilog tome naveo činjenicu da Sarajevom šeta komandant koji je naređivao i vršio ubistva. Štaviše, sada i komentariše odluke Haškog suda. 

Upitan da li bi ponovo nekoj ustanovi dao ime po Radovanu Karadžiću, Dodik kaže da bi i da u tome ne vidi ništa loše, tim pre što su ime ratnog člana predsedništva BiH Alije Izetbegovića već odavno dobili razni objekti širom BiH.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 26. mar 2016, 20:32)
anonymous [neregistrovani]

Re: Genocid

Sve je to vec jasno I vrapcima o Srbima sta nam sve rade u Haskom politickom tribunalu. Ali meni nije jasno, da posle svih tih nepravdi i optuzbi da smo izvrsili genocid, koje se godinama ponavljaju i direktno reflektuju na nasu buducnost kao naroda, mi i dalje hrlimo njima "na rupu", naivno se madajuci da ce nam zivot biti bolji i bogatiji...!?

(subota, 26. mar 2016, 19:17)
anonymous [neregistrovani]

Na kraju

kad se zna ishod lako je biti mudar, mudar treba biti na pocetku igre jer sta god uradis bude pogresno i jos te osude da si kriv.

(subota, 26. mar 2016, 16:35)
anonymous [neregistrovani]

Genocid

SRBI su bili vecinski narod SFRJ suverene clanice UN [granice garantovane] koja je silom protivpravno rasturena i SRBI protjerani sa vjekovnih ognjista iz HR BIH KOS i niko nije odgovarao...a u Hagu samo sude Srbima bez prava i pravde

(subota, 26. mar 2016, 15:33)
Safet [neregistrovani]

Mir

Zao mi svih zrtava ali Gospodin Vucic je u pravu,Rat nije nikome doprineo nista,u ratu su svi gubitnici.
Samo za buducnost nase djece treba u buducnosti da se vodi mir o pomirenju,ljubavi,i lijepom zivotu.
Lijep pozdrav iz Graza.

(subota, 26. mar 2016, 14:04)
anonymous [neregistrovani]

Srpska stradanja

Srbi su najveci stradalnici u ratovima tokom devedesetih, samo sto se srpske zrtve izopstavaju, negiraju te na temelju lazi i predrasuda tudje zrtve bivaju vestacki uvecane. Ako 300.000 proteranih Srba nije unistenje jednog naroda i jasan genocid, ako to nije spaljivanje citavih srpskih sela u istocnoj Bosni pod komandom Nasera Orica, sta je to onda genocid ?

(subota, 26. mar 2016, 13:12)
anonymous [neregistrovani]

nitko ne zeli da se opali po Muslimanima i Hrvatima.....

ali me srce boli vec kada vidim da nisu kazenjeni za ono sto su nam ucili......starim I hocu da netko odgovara za moju sudbinu sto sam izbjegla I porodica mi razbijena......a ne da slusam gdju Kolindu kako daje neprimjerene komentare......to nikako ne zasluzujemo.....

(subota, 26. mar 2016, 12:42)
СВЕМИР [neregistrovani]

Срби питају премијера!

Срби питају премијера - Зашто Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије не пресуђује особама које су починиле ратне злочине над српским цивилима током рата у СФРЈ?

(subota, 26. mar 2016, 12:29)
Zeljko [neregistrovani]

Vucic

Moram priznati da iako nisam veliki simpatizer Vucica u mnogim pitanjima, u spoljnoj politici je korektan i suzdrzan sto je za pohvalu. Najlakse bi bilo sad opaliti po Muslimanima i Hrvatima jer to vecina Srba zeli da cuje ali Vucic pokazuje da je Srbija najozbiljnija zemlja u regionu i da se ne bavi nacionalistickim prozivkama kao sto to rade drugi. Svestan je Vucic da narod zna da je on nacionalista i patriota u evropskom odelu i iskreno verujem da on dobro brani interese Srbije .

Vučić: Pitajte Srbe i Bošnjake u BiH

"Pitajte Srbe i Bošnjake u BiH da li su danas, 21 godinu posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma bliži jedni drugima? A pitajte i ceo svet šta je uradio za to vreme, za koje se ništa na polju emocija nije promenilo"