Vlada: Nećemo dozvoliti da se presuda upotrebi protiv RS

Vlada Srbije nikome neće dozvoliti da prvostepenu presudu protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića upotrebljava kao razlog da upire prstom u Srbiju i naše sunarodnike u RS, kaže ministar pravde Srbije Nikola Selaković.

Vlada Srbije je u saopštenju posle sednice navela da, nakon presude Haškog tribunala prvom predsedniku RS, nije dozvoljeno bilo kakvo prebacivanje kolektivne krivice na pojedine narode zbog zločina koje su počinili pojedinci.

Čitajući saopštenje Vlade Srbije, ministar pravde Nikola Selaković naveo je da svaki zločin mora da bude kažnjen, kao i bilo koji pojedinac koji je u njima učestvovao, ali da je nedopustivo bilo kakvo politizovanje i svaljivanje kolektivne krivice na pojedine narode zbog zločina koje su učinili ljudi sa imenom i prezimenom.

Dodao je da Vlada Srbije ne želi da reaguje na sadržaj i obrazloženje bilo koje pojedinačne presude Haškog tribunala, ali da, posle mnogo godina rada tog suda, ostaje gorak ukus zbog, kako je rekao, činjenice da oni koji su tvorci politike zločina prema Srbima "gotovo ni na koji način nisu kažnjeni".

Selaković je istakao da ozbiljna i odgovorna politika Srbije prema sopstvenim građanima i pripadnicima srpskog naroda ma gde živeli podrazumeva i brigu o Srbima u Republici Srpskoj.

"Nikome nećemo dozvoliti da prvostepenu presudu protiv bivšeg predsednika RS upotrebljava kao razlog da prstom upire protiv nas i naših sunarodnika i jasno napominjemo da ova presuda ne može da bude upotrebljena s ciljem ugrožavanja slobode i opstanka našeg naroda u Republici Srpskoj", rekao je Selaković.

Ministar je podvukao i da Vlada Srbije izražava duboko žaljenje za svim žrtvama ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije i da jednako osuđuje zločine koje su počinili pripadnici srpskih jedinica, kao što osuđuje zločine koji su učinjeni nad Srbima, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

"Politika pomirenja biće politika Vlade Srbije, a verujemo da će to biti politika i drugih vlada u regionu. Upravo zato Vlada Srbije smatra da je politika pravde kažnjavanja pripadnika samo jednog naroda za zločine koje su činili svi u stvari selektivna", preneo je Selaković stav Vlade Srbije.

Selaković je dodao i da je Vlada Srbije ponosna što je, kako je rekao, naš narod umeo da prepozna tuđe žrtve i da im se dostojanstveno pokloni, ali i da istovremeno žali zašto tako nešto u regionu nije mogao da učini i kada su u pitanju srpske žrtve.

Prema njegovim rečima, srpski narod je miroljubiv narod koji želi da gleda u budućnost.

"Šta se dogodilo u prošlosti pripada prošlosti i ništa dobro neće nastati ni za Srbiju niti za bilo koju drugu državu u regionu ako vreme i energiju budemo trošili na pokušaje da utvrdimo ko je u prošlosti bio u pravu a ko nije", rekao je Selaković.

Podvukao je i da uprkos izazovima, žaljenju i razočaranju ozbiljna i odgovorna Srbija nedvosmisleno ostaje posvećena politici života, stabilnosti i mira.

"Samo takva politika može i mora da bude naša najsnažnija karta za budućnost, budućnost u kojoj sa svojim susedima delimo mnogo više zajedničkog, u kojoj podižemo naše ekonomije, ulažemo u naše ljude, razvijamo naše družave i čitav region", rekao je Selaković.

Kako je istakao, od jake želje i velikih napora da gradi takvu budućnost Srbija neće odustati i nikome neće pružiti priliku da našem narodu negira pravo na takvu budućnost koju, kako je naglasio, on zaslužuje. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво