Bramerc o presudi Karadžiću: Pravda je zadovoljena

Tužilaštvo Haškog tribunala pozdravilo je presudu Pretresnog veća kojom je Radovan Karadžić optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine i osuđen na četrdeset godina zatvora, a glavni tužilac Serž Bramerc izjavio je da je pravda zadovoljena, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

"Mi smo zadovoljni što je Pretresno veće prihvatilo veliki broj dokaza koji su nam bez sumnje ukazali na ličnu odgovornost Karadžića za širok spektar zločina. Ovo uključuje zločine počinjene u svim opštinama u Bosni i Hercegovini, kao i tokom opsade Sarajeva i genocid u Srebrenici", navodi se u saopštenju Tužilaštva posle izricanja presude.

Tužilaštvo smatra i da proces ostvarivanja pravde, iako je ova presuda važžan korak, još nije završen, navodi se u saopštenju.

Bramerc je ocenio da je presudom pravda zadovoljena, ali smatra da veliki broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji i dalje čeka pravdu.

"Preveliki broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji i dalje čeka pravdu. Preveliki je broj porodica koje još ne znaju za sudbinu svojih najdražih", rekao je Bramerc i pozvao nacionalne vlasti i međunarodnu zajednicu da i dalje na nacionalnom nivou daju podršku pravdi u borbi sa ratnim zločinima i potrazi za nestalima, navodi se u saopštenju.

Bramerc je rekao i da je 1993. godine svet odlučio da žrtve u bivšoj Jugoslaviji zaslužuju pravdu.

"Za dve decenije, te žrtve su imale poverenje da ćemo tu pravdu dostići. Hiljade ljudi je došlo ovamo da ispričaju svoje priče i hrabro se suoče sa svojim mučiteljem. Danas, sa ovom presudom, to poverenje je opravdano. Pravda je zadovoljena", zaključio je Bramerc.

U saopštenju Tužilaštva se navodi i da će istina ustanovljena ovom presudom "zauvek stajati nasuprot brojnim pokušajima negiranja patnje hiljada žrtava u zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji".

Kancelarija tužioca iskazala je zahvalnost i prema međunarodnoj zajednici, posebno Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, sekretaru Ujedinjenih nacija i Evropskoj uniji.

"Njihova kontinuirana posvećenost nam je omogućila da se obezbedi hapšenje svih haških begunaca i završi naš posao", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

"Suđenja u Hagu korak ka pomirenju, nacionalizam i dalje prisutan" 

Serž Bramerc je ocenio da je taj sud odigrao bitnu ulogu u jačanju pravosudnih sistema na području bivše Jugoslavije i da bez njega "nikad ne bi bili osuđeni Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Slobodan Milošević". 

"Da nije bilo Haškog suda, Radovan Karadžić ne bi bio osuđen", rekao je Bramerc.

Na pitanje šta očekuje od presude Karadžiću, Bramerc je rekao da "svaki put kad se izrekne neka presuda u Hagu, neki viču da je to pobeda, a drugi osuđuju nepravdu" što je "znak da je problem u korenu sukoba i dalje prisutan".

"Taj nacionalizam se više ne iskazuje oružjem, ali je i dalje tu, pritajen", rekao je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Bramerc je ocenio da "pomirenje mora doći iznutra, iz same zajednice žrtava, zajednice počinilaca i odgovornih političara" i naglasio da je to "jedan od krupnih problema danas na prostoru bivše Jugoslavije".

"Još ima previše neodgovornih političara koji se poigravaju sećanjima na prošlost", rekao je Bramerc, ali i dodao da je "ubeđen da su suđenja etape koje daju izgleda za pomirenje" iako mu se, kako kaže, "čini da je situacija gora nego pre nekoliko godina".

"Mi u Tužilaštvu imamo devet miliona strana dokumenata o sukobu u bivšoj Jugoslaviji i te arhive su tu zauvek i mogu biti suprotstavljene onima koji pokušavaju da ponovo ispišu istoriju kroz nacionalističke naočare", rekao je glavni haški tužilac.

Bramerc je dodao da se "ne treba čuditi što neki pojedinci ne žele da se istrage nastave" i što su "solidarni s optuženima" napominjući da se to ne odnosi samo na srpsku sredinu.

Uz ocenu da se situacija poslednjih godina pogoršala, Bramerc je naveo primer generala Lazarevića, "koga su posle izdržane kazne kao junaka dočekali članovi Vlade u Beogradu" uz reči da je to "veliki dan za Srbiju".

"Kad to vidim, kažem da je u pravnoj državi nezamislivo da ministar pravosuđa tako neodgovorno reaguje", dodao je haški tužilac za pariski Mond.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се