Krihbaum: Neotvranje poglavlja 23 i 24 zbog bilateralnih razloga

Predsedavajući Odbora za odnose sa EU nemačkog Bundestaga Ginter Krihbaum rekao je tokom razgovora sa članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije, da poglavlja 23 i 24 nisu otvorena iz bilateralnih razloga.

"Razlozi nisu evropski već bilateralni", rekao je Krihbaum i dodao da je uveren da Hrvatska neće biti zainteresovana da blokira njihovo otvaranje, kada drugih 27 članica EU da svoju saglasnost, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Kirhbaum je rekao da će ta dva poglavlja u narednom periodu biti otvorena i ocenio da je neprihvatljivo da zemlje EU "koriste svoju jaču pregovaračku poziciju za ostvarivanje interesa na račun EU, odnosno Srbije u ovom slučaju".

Zamenica predsednika Odbora za evrointegracije Skupštine Srbije Elvira Kovač upoznala je Krihbauma sa aktivnostima Odbora po pitanju usvajanja pregovaračke pozicije za svako poglavlje i dodala da se nada da će se uskoro ispuniti svi uslovi za njihovo otvaranje.

Članica Odbora Dušica Stojković upoznala je Krihbauma sa srpskim modelom formiranja pregovaračke pozicije, kao i sa osnivanjem Nacionalnog konventa i uključivanjem civilnog društva u rad na pregovaračkim pozicijama za svih 35 poglavlja.

Krihbaum je sa članovima Odbora razgovarao i o preprekama Srbije na evropskom putu, migrantskoj krizi, pitanju konkurencije, preduzetništva i drugim pitanjima, navodi se u saopštenju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 23. mar 2016, 14:17)
anonymous [neregistrovani]

Bilaterarni razlozi ili drugi svejedno je

Ma nemojte ni da ih otvarate. Verovatno još nešto ucenjuju, ali mi smo im lojalni pristaćemo na sve, pa to je velika zemlja, ozbiljna uređena, Samo strpljenja, sve će biti u redu, Samo ovi naši ne vide da se EU raspada.