Ditman: Nemačka se zalaže za otvaranje još dva poglavlja

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da će se Nemačka u Briselu založiti da poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava, budu otvorena u prvoj polovini ove godine.

Aksel Ditman je u intervjuu Večernjim novostima istakao da članstvo Srbije u NATO-u nije uslov za ulazak u EU, kao ni priznavanje nezavisnosti Kosova.

Dodao je da ima još posla u oblastima vladavine prava, suzbijanja korupcije, nezavisnosti pravosuđa, slobode mišljenja, te istakao da je važno zadržati reformski tempo, bez obzira na izbore.

Upitan mogu li dešavanja u vezi sa haškim procesom lideru SRS-a Vojislavu Šešelju da uspore Srbiju ka EU, s obzirom da se za otvaranje poglavlja 23 čeka saglasnost Hrvatske, odakle najavljuju da će nas blokirati, Ditman kaže da je važno da Srbija ispuni sve obaveze potpune saradnje sa Hagom, ali da ne želi da komentariše pojedinačne korake u tom postupku.

"Što se tiče poglavlja 23 i 24 Vlada Srbije je dostavom akcionih planova formalno ispunila sve uslove za otvaranje poglavlja i založićemo se da se to desi", kaže Ditman.

Istakao je da je unapređenje i jačanje regionalne saradnje centralni zadatak, te da Nemačka u tome podržava Srbiju i druge zemlje u regionu.

Ocenjuje da su poslednjih godina postignuti važni pomaci, posebno tokom Berlinskog procesa.

"Prvenstveno je to zadatak samih država da regulišu bilateralne odnose i da ih unapređuju. Ali i za Evropu je važno da ovaj region uspešno sarađuje", rekao je Ditman.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Ditman navodi da se aktivnosti nastavljaju na tehničkom nivou, jer treba implementirati niz postignutih dogovora, uključujući i formiranje ZSO.

"Treba definisati i nove teme koje će se rešavati u dijalogu, kako bi se postigao glavni cilj, a to je sveobuhvatna normalizacija odnosa", naveo je Ditman.

Govoreći o investicijama, Ditman je istakao da ima najava pojedinih kompanija da su zainteresovane za nove investicije u Srbiji.

"Ovde već posluje više od 350 nemačkih firmi, koje su do sada uložile iše od 1.7 milijardi evra i otvorile više od 30.000 radnih mesta. Optimista sam i da će već prisutne firme proširiti biznis ovde", rekao je Ditman.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. mar 2016, 14:44)
anonymous [neregistrovani]

Ja sam za otvaranje svih poglavlja

Samo tako ćemo da znamo u šta ulazimo i da li imamo šanse da ikada stignemo do kraja tunela. Još nikada nisam video pregovore koji se vode kap po kap sistemom.

Imamo li mi za Evropu nekih zahteva i ako uopšte imamo - da li su svi ti zahtevi razmatrani ili ćemo i mi da otvaramo neka poglavlja kasnije?

U najmanju ruku smešno.

(ponedeljak, 21. mar 2016, 10:30)
Miloslav [neregistrovani]

poglavlja

Danke Dojčland, kažu braća Hrvati. Oni jedini nisu dali saglasnost za otvaranje tamo nekog poglavlja zato što im je Namačka namignula da to mogu. Da im Nemačka ne namiguje, braća Hrvati bi bili manji od makovog zrna. A, naša vlast se kune u Nemačku. To je znak da nam sleduje neko novo stradanje koje vlast neće da vidi a narod ne može da prepozna.

(ponedeljak, 21. mar 2016, 09:48)
Stavra [neregistrovani]

Biće para

Samo neće imati ko da ih zaradi....